A Bizottság hét ügyben indított eljárást Magyarország ellenA Bizottság hét ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a kormánynak két hónapja van orvosolni a helyzetet.
EUEurópa

A Bizottság bekeményít: hét ügyben indul eljárás Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 18:17

Az Európai Bizottság csütörtökön összesen hét ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a kormánynak két hónapja van orvosolni a helyzetet.

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön összesen hét ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A brüsszeli testület felszólítást küldött a magyar kormánynak, aki ha nem tesz eleget a Bizottság kéréseinek, vagy nem bizonyítja a hazai jogszabályok megfelelőségét, akkor az Európai Unió Bírósága elé kerülhetnek az ügyek – írja a Portfolio.hu.

A portál szerint a Bizottság egyebek mellet követeli, hogy hazánk tartsa be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat, és mérsékelje több szennyezőanyag kibocsátását. Azonban ezzel Magyarország nincs egyedül, ugyanis rajtunk kívül tizenegy másik ország is kapott felszólítást. Egy másik kérés, hogy az Orbán-kormány maradéktalanul ültesse át a nemzeti jogba a megújuló energiáról szóló irányelvet, ilyen levelet egyébként Svédország is kapott.

A magyar kormánynak két hónapot adtak arra, hogy foglalkozzanak a Bizottság aggályaival.

Mint írja a lap, azt is kérik Magyarországtól – valamint Csehországtól -- , hogy tegyen eleget az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat követelményeinek. További kérés az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlét jogáról szóló uniós irányelv átültetése a nemzeti jogba, ebben Magyarország mellett Lettország is érintett. Az elhangzottak mellett a következők miatt indított még kötelezettségszegési eljárásokat a Bizottság:

  • Magyarország nem megfelelően hajtotta végre az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós szabályokat, ezen a téren Ausztria ellen is eljárás indult;
  • a belvízi hajózásnál is rosszak a magyar szabályok, ez Magyarország mellett Hollandiát érinti;
  • a platformok közötti üzletmenetről szóló rendeletnél is gondok vannak, ezzel kapcsolatban a magyarokat és a litvánokat is felszólították.

Magyarország nem fogja betartani a menedékkérők áthelyezéséről szóló szabályokat – jelentette be Orbán Viktor még a nyáron. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint, ha Magyarország nem tart be egy uniós jogszabályt, kötelezettségszegési eljárásra számíthat, amelynek a vége jelentős bírság is lehet. Tény, egy ilyen eljárás évekig is elhúzódhat.


A múlt héten azt is megírtuk, hogy Magyarország kötelezettségszegési eljárást kezdeményez Bulgáriával szemben. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter úgy véli, hogy a bolgár energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásának biztonságát, valamint ellentétes az uniós joggal.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Európa#európai bizottság#kötelezettségszegési eljárás#magyarország#magyar kormány

Címlapról ajánljuk