EUEurópa

Rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az uniós pénzek felhasználásánál

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 12:00

Ugyan egyes területeken történt előrelépés, a Bizottság értékelése szerint maradtak „rendszerszintű szabálytalanságok” az uniós pénzek felhasználásánál Magyarországon.

 

Az Európai Bizottság már számottevő javulást lát a magyar közbeszerzési eljárásoknál. Bár a kormány és a hatóságok bőven hoztak intézkedéseket a brüsszeli aggályok kezelésére, a Bizottságnál úgy látják, hogy még akadnak „rendszerszintű szabálytalanságok” – derül ki a Portfolio birtokába jutott bizottsági értékelésből, ami a 2014-2020 közötti támogatási időszakot vizsgálta.

A dokumentumban többször is kiemelik, hogy Magyarország több jogszabály-módosításról és pénzügyi korrekciókról is döntött, valamint a kormány a helyreállítási alap szupermérföldkövei között vállalta, hogy nyomon követi az egyszereplős közbeszerzéseket, illetve visszaszorítja azok arányát.

Ám mint írja a portál, a korábbi ellenőrzések jelentős hiányosságokat is feltártak az irányító hatóságok és a közbeszerzési eljárásokat felügyelő szervek közötti koordinációban a szabálytalanságok kezelésekor. A megfelelő együttműködés hiányát látták az Európai Bizottságnál (EB) abban, hogy

a magyar irányító hatóságok rendszeresen figyelmen kívül hagyták a közbeszerzési felügyeletért felelős minisztériumtól és egyéb szervektől érkező szabálytalansági gyanúk jelzését, tízből hét bejelentett szabálytalanság érdemi vizsgálat nélkül zárult.

Az uniós testület szerint aggályos, hogy a 737 bejelentés mindössze 30 százalékát ellenőriztek. A Bizottság ajánlásokat tett a szabálytalanságokat kezelő eljárások javítására, ezeket pedig a hazai hatóságok is rábólintottak. A dokumentum szerint  

a Bizottság büntetéseket is javasolt, a pénzügyi korrekció mértéke az összes vizsgált eljárásnál mintegy 3,5 milliárd forintot tett ki.

A jelentés mindemellett szabálytalanságokat tárt fel az integrált reklámügynökségi szolgáltatásokra vonatkozó magyar közbeszerzési eljárásban is, ahol felmerültek annak tisztességességével és átláthatóságával kapcsolatos aggályok. A problémák itt sem maradtak el büntetés nélkül, az EB tíz százalékos pénzügyi korrekciót javasolt a keretszerződés kiadásaiból. 

A magyar kormány ezzel nem értett egyet, a Bizottság viszont fenntartotta, hogy a közbeszerzésben a méltányosság, az átláthatóság és a megkülönböztetésmentesség követelménye egyelőre nem érvényesül, és továbbra is várja a magyar hatóságok megoldását.

Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, Brüsszel nem tárgyal a magyar kormánnyal az uniós pénzekért cserébe elvárt reformokról, hanem továbbra is a feltételek teljesítését várja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a Bizottság zsarolni próbálja Magyarországot.

Nyitókép: Getty Images

 

#Európa#európai bizottság#európai unió#uniós pénzek#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk