Külföld

Felülírhatja a magyar szuverenitásvédelmi törvényt az Európai Bizottság javaslata

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 6:12

Vera Jourová színtiszta hazugságnak nevezte a nemzeti konzultáció kérdéseit.

 

A külföldről finanszírozott, rejtett politikai befolyásolási kísérletek leleplezését szolgálja az a jogszabályi javaslat, amelyet kedden terjesztett elő az Európai Bizottság. Az átláthatósági irányelv nyilvántartásba venné azokat a szervezeteket, amelyek az EU-n, illetve Norvégián, Izlandon és Liechtensteinen kívüli külföldi kormányok számára végeznek „érdekképviseleti szolgáltatásokat”, írja a Népszava.

Ez nem (az oroszországihoz hasonló) „külföldiügynök-törvény”, nem kíván betiltani vagy diszkriminálni egyetlen szervezetet sem, és nem fenyeget büntetőjogi következményekkel 

– idézi a lap Vera Jourová bizottsági alelnököt.

Jourová közölte, hogy a javaslat értelmében a tagállamok nem hozhatnának az uniós jogszabálynál szigorúbb átláthatósági törvényeket. Az előterjesztésről a kormányoknak és az Európai Parlamentnek meg kell állapodnia, mielőtt az hatályba lép.

A lap megjegyzi: a jelenleg is zajló magyarországi nemzeti konzultációról feltett újságírói kérdésre válaszolva a bizottsági alelnök kifejtette, hogy felháborítónak és botrányosnak tartja a plakátkampányt, amely sérti az Európai Bizottság elnökét és tagjait, szembemegy a lojális együttműködés európai elvével. Vera Jourová színtiszta hazugságnak nevezte a kérdőíveken szereplő kérdéseket, amelyekkel szerinte megpróbálják félrevezetni a magyarokat.

A Népszava szerint, ha elfogadják az Európai Bizottság  jogszabályi javaslatát, akkor az felülírja a magyar kormány szuverenitásvédelmi törvényét.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

#Külföld#európai bizottság#Vera Jourová#szuverenitásvédelmi törvény#nemzeti konzultáció#hazugság

Címlapról ajánljuk