EUEurópa

„Európa te vagy” – rejtélyes EU-párti óriásplakátok jelentek meg a hétvégén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 4. 13:40

„Demokrácia, sokszínűség és klímavédelem”, „Szabadság, béke és energiafüggetlenség” – üzeni többek között az Európai Bizottság a most megjelent óriásplakátokon.

Olyan közéleti, politikai óriásplakátok jelentek meg a hétvégén a közterületi hirdetőhelyeken, amelyek kivételesen nem a magyar kormányhoz vagy valamely politikai párthoz, mozgalomhoz köthetők. Az általunk látott, „Európa te vagy” (angolul: „You Are EU”) szlogennel ellátott óriásplakátok, citylight hirdetések üzenetei:

Demokrácia, sokszínűség és klímavédelem

valamint  

Szabadság, béke és energiafüggetlenség.

A rejtélyes plakátokon ugyan nincs semmiféle impresszum, de a rajtuk lévő EU-s zászló azt sejteti, hogy valamely uniós intézmény megbízásából kerültek ki az utcákra.

„Európa te vagy” – rejtélyes EU-párti óriásplakátok jelentek meg a hétvégén
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A Politico júniusi cikke szerint a „You are EU” kampány elindításáról tavaly döntött az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy felhívja az uniós polgárok figyelmét a megújuló energiaforrásokra való átállás szükségességére.

A kampányhoz kapcsolódó honlapon az alábbi olvasható:

A demokrácia, a szabadság, az egyenlőség, a tolerancia és a szolidaritás közös európai értékeink. Ukrajna orosz megszállása ugyanakkor rámutatott arra, hogy demokráciánk, gazdaságunk és energiafüggetlenségünk mennyire elválaszthatatlanok egymástól. Most meg kell oldanunk, hogy megújuló forrásokból tiszta energiát állítsunk elő itt Európában. Ezt a célt pedig csak közös összefogással érhetjük el. Álljunk ki közös értékeinkért, hogy megvédhessük magunkat, családjaink jövőjét, az éghajlatot és a bolygót!

A magyar kormány mindeközben teljes elkötelezettséget mutat a Paks 2 beruházás megvalósítása mellett. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szeptemberben Magyarországra látogatott, hogy megtekintse a paksi építkezést, és kijelentette, hogy a Roszatom a paksi beruházás megvalósítása során minden kötelezettségét teljesíteni fogja.

Az Európai Unióban ez lesz az első általuk épített atomerőmű

– közölte Lihacsov. Pár héttel később Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvába utazott, hogy energiabiztonsági kérdésekről tárgyaljon.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Európa#európai bizottság#az eu te vagy#óriásplakát#kampány#megújuló energia

Címlapról ajánljuk