Ez ország csatlakozhat az Európai Unióhoz legközelebbAz Európai Bizottság elnöke szerint az EU ajtaja kinyílik.
EUEurópa

Ursula von der Leyen elmondta, melyik ország lehet uniós tag 2030 előtt

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 14:19

Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU ajtaja kinyílik.

Már 2030 előtt az Európai Unió tagjává válhat Montenegró, csak politikai akaratra van szükség hozzá, és ha a csatlakozás minden feltétele teljesül, akkor nem kell semmilyen, előre meghatározott dátumhoz kötni a teljes jogú tagság elnyerését 

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Podgoricában, írja az MTI.

Hozzátette: Montenegró jutott a legtovább az európai integráció útján, most már csak magát a csatlakozást kell szem előtt tartania. Örömét fejezte ki amiatt, az ország elindult az integráció útján, és arra biztatta a podgoricai vezetést, hogy tegye meg az utolsó szükséges lépéseket, az EU ajtaja kinyílik majd Montenegró előtt.

Jakov Milatovic montenegrói köztársasági elnök az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón közölte: teljesen reális elképzelés, hogy az ország még 2030 csatlakozzon az EU-hoz. A bizakodásra a véleménye szerint az ad okot, hogy Montenegrónak nincsenek vitás kérdései a szomszédaival, az ország 2017 óta tagja a NATO-nak, a pénzügyi politikáját már két évtizede az euróhasználathoz köti, a tagjelölt országok között élen jár a csatlakozási elvárások teljesítésében, és teljesen összehangolta külpolitikáját az unióéval. 

„Montenegró csatlakozása csodás üzenet lenne a többi tagjelölt országnak is, mert azt jelentené, hogy a bővítési folyamat él” – húzta alá a montenegrói elnök.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

#Európa#montenegró#európai unió#uniós tagállam#tagállam#ursula von der leyen#csatlakozás

Címlapról ajánljuk