Váratlanul mérséklődött az infláció az euróövezetben2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció.
EUEurópa

A vártnál erősebben mérséklődött az infláció az euróövezetben

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 20:57

2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció.

Októberben az elemzők által vártnál erőteljesebben mérséklődött az éves infláció az euróövezetben – közölte nem végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról októberben 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció. Szakértői várakozások átlagában 3,1 százalék szerepelt októberre.  

Az energiaárak csökkenése októberben 11,1 százalékra gyorsult a szeptemberi 4,6 százalék esés után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett októberben, 7,5 százalékkal, ami lassulás ugyanakkor a szeptemberi 8,8 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,6 százalékkal emelkedett a szeptemberi 4,7 százalék után – idézi a hivatalt az MTI.

Az előző havihoz képest októberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, miután szeptemberben 0,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában 0,3 százalékos havi szintű növekedés szerepel októberre.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció a várt mértékben, 4,2 százalékkal nőtt a szeptemberi 4,5 százalék után.

A havi maginfláció a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalék volt októberben.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#október#infláció#árak#mérséklődés#elemzés#euróövezet#európai unió#eurostat#statisztika#adat

Címlapról ajánljuk