EUEurópa

Politico: Az EU attól tart, Orbán EU-s titkokat oszt meg Moszkvával

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 9:46

A Külügyek Tanácsa ülésén is téma lesz Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozója.

Egyre frusztráltabbak az európai diplomaták amiatt, hogy nem tudni, a magyar kormány támogatni fogja-e az újabb európai segélyeket Ukrajnának – írta a Politico. A lap brüsszeli hírlevele szerint a Külügyek Tanácsa ülésén több európai külügyminiszter is fel fogja vetni Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai találkozóját és kézfogását.

Ahogy arról az rtl.hu beszámolt, az észt miniszterelnök az Orbán-Putyin kézfogás kapcsán közölte, hogy „nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket”.


Az Euronews október 21-én arról számolt be, hogy a kínai találkozó nyugtalanságot keltett Brüsszelben, és több uniós tagállam vezető diplomatái szerint is nagyon rossz képet fest az Orbán-Putyin kézfogás Magyarország uniós szerepéről. Az EU vezetői pedig attól tartanak, hogy Orbán közös uniós titkokat fecseghetett ki Putyinnak.


Magyarország kapcsán már felmerült a kérdés, hogy méltó-e az Európai Tanács soros elnöki tisztségére egy olyan ország, amely ellen jogállamisági eljárás zajlik, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. 

A Politico információi szerint az Orbán-Putyin találkozó óta már amiatt is aggódnak, hogy a Tanács elnökekét a magyar kormány érzékeny információkat oszthat meg Moszkvával, és „ez ellen nem sok mindent tehetünk” – mondta egy magas rangú EU-s diplomata a lapnak.

A lap megemlítette a Gazprom bejelentését, hogy extra gázt biztosítanak a következő télre Magyarország számára, hozzátéve, hogy most az a kérdés, hogy emiatt tesznek-e válaszlépéseket az európai kormányfők.

Nyitókép: Híradó

#Európa#orbán viktor#vlagyimir putyin#oroszország#magyarország#eu#európai unió#külügyek tanácsa

Címlapról ajánljuk