EUEurópa

Attól tartanak az EU vezetői, hogy Orbán közös uniós titkokat fecseghetett ki Putyinnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 21. 13:29

Nyugtalanság terjed Brüsszelben Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozója után.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai találkozója nyugtalanságot keltett Brüsszelben, írja az Euronews.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Orbán Viktor Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozója előtt. Nem sokkal korábban a magyar külügyminiszter Moszkvában tárgyalt.

A magyar miniszterelnök az Ukrajna ellen háborút indító orosz elnökkel a magyar-orosz együttműködésről tárgyalt a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén, illetve a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Orbán Viktor kezet fogott az orosz elnökkel, és a megbeszélésen a háború szót kerülve „katonai műveletnek” nevezte az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindított totális háborút.

A keddi pekingi orosz-magyar kétoldalú találkozó aggodalommal töltötte el a NATO-tagországokat. Csütörtök reggel Budapesten össze is ültek a NATO-tagországok budapesti nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete.

De nemcsak Magyarország atlanti katonai szövetségesei nézik rossz szemmel a NATO-ellenlábas Oroszországgal ápolt egyre mélyülő magyar-orosz kapcsolatot, Magyarország másik fő szövetségi rendszere, az Európai Unió is konkrét veszélyeket lát benne.

Az Euronews összefoglalója szerint több uniós tagállam vezető diplomatái szerint is nagyon rossz képet fest az Orbán-Putyin kézfogás Magyarország uniós szerepéről.

A kérdéskört az EU-s nagykövetek szerdai találkozóján vitatták meg, ahol egyes képviselők magyar kollégájuktól kértek felvilágosítást.

Vlagyimir Putyint az Európai Unió tagállamai Magyarország kivételével háborús bűnösnek tartják, aki az ukrán lakosság ellen népirtó háborút folytat, ráadásul szüntelen dezinformációs kampányokkal támadja a nyugati liberális demokráciákat, elsősorban az Európai Unió destabilizálása érdekében. Mindeközben igyekszik a Szovjetunió örökségét megújítva új imperialista birodalmat kiépíteni.

Az uniós vezető diplomaták álláspontja az, hogy Orbán Viktornak mint egy EU-tagállam vezetőjének követnie kell, és tiszteletben kell tartania az Európai Tanács által elfogadott közös stratégiákat, amelyeknek ő is része. „Létfontosságú, hogy mindenki ragaszkodjon a mi politikánkhoz. Ha van egy vezető, aki találkozik Putyinnal, az nyilvánvalóan nincs összhangban a politikával” – mondta az Euronewsnak egy diplomata.

Mégis volt, akinek Orbán előre szólt

Kiderült, hogy a magyar kormányfő tájékoztatta Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy Pekingben találkozni fog az orosz elnökkel, Michel pedig határozottan ellenezte ezt.

Ráadásul Orbánt már korábban is kritizálták azért, mert blokkolja az Oroszországgal szembeni kollektív európai fellépést, gyengíti az uniós gazdasági, politikai szankciókat, és ezzel egyértelműen Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja. A mostani személyes találkozás ezek után konkrét biztonsági aggodalmakat keltett.

Az uniós diplomaták ugyanis bizalmas információkra támaszkodnak a tárgyalások lefolytatása és a döntéshozatal során. A kommunikáció védelme különösen fontos az olyan nagyon érzékeny témákban, mint a szankciók, a biztonságpolitika, az energia és a technológia.

„Amikor a Tanácsban találkozunk, mindenkitől elvárjuk, hogy tartsa be a szabályokat, és jóhiszeműen járjon el. Ez mindenkire vonatkozik” – mondta egy EU-s diplomata, aki szerint vannak, akikben felmerülhet a kérdés, hogy milyen bizalmas EU-s információk kerülhettek Orbán közvetítésével Vlagyimir Putyinhoz, ez pedig bizalmatlanságot szülhet.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójáról egyébként egy meglehetősen zavarbaejtő felvétel jelent meg, ami azt sugallta, hogy a találkozón igen feszült volt a magyar miniszterelnök: miközben az orosz elnök beszélt, egymás után többször is megigazította a nyakkendőjét, fészkelődött, rendezgette az iratait, babrált a tollával. Az is a találkozó furcsaságai közé tartozott, hogy Orbán Viktor a találkozó előtt meghajolva üdvözölte a Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.


Nyitókép: kremlin.ru

#Európa#orbán viktor#vlagyimir putyin#peking#orosz-ukrán háború#szankciók#európai unió

Címlapról ajánljuk