EUEurópa

Vera Jourová: Nem lesz politikai alku a magyar kormánnyal az uniós pénzekről

rtl.hurtl.hu

2023. október 14. 15:46

Korábban több külföldi lap is arról írt uniós forrásokra hivatkozva, hogy az EU elfogadja a magyar kormánytól várt lépéseket, cserébe Magyarország átengedi a 2027-ig tartó uniós költségvetés emelését. 

Az Európai Bizottság demokráciáért és alapjogok érvényesítéséért felelős alelnöke határozottan tagadta, hogy a testület politikai alkut kötne a magyar kormánnyal, megnyitva a pénzcsapokat a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának elfogadása fejében – derült ki Vera Jourová Szabad Európának adott interjújából.

„Nem lesz ilyen alku. Jobbára egy technikai értékelési folyamatról van szó, amelynek során ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy mindent végrehajtsanak, amit vállaltak” – fogalmazott az uniós vezető.

Vera Jourová azt mondta, a bizottságnak az volt a célja a kifizetések blokkolásával, hogy Magyarország végrehajtsa a bírói rendszerben és az ügyészség tevékenységében szükséges reformokat. „Hogy miért? Azért, hogy amikor átutaljuk a pénzt, biztosak legyünk benne, hogy az ország képes lesz eljárni a csalás és a korrupció ellen” – mondta. Hozzátette, hogy létezik egy másik feltétel is, mégpedig az, hogy az országnak gondoskodnia kell az alapvető jogok védelméről.

Korábban több külföldi lap is arról írt uniós forrásokra hivatkozva, hogy az EU elfogadja a magyar kormánytól várt lépéseket, cserébe Magyarország átengedi a 2027-ig tartó uniós költségvetés emelését. Ebből a pénzből Ukrajnának is járna támogatás. 

„Meggyőződésem, hogy a kormány szeretné elérni a pénzek folyósítását. Ezért dolgoznak a reformokon. A döntésünket, nem is tudom, a következő hetekben kell meghoznunk” – fogalmazott Vera Jourová. 

A Szabad Európa értesülései szerint a magyar kormány október 13-án, pénteken este küldte meg válaszait a bizottság kiegészítő kérdéseire az igazságszolgáltatási reformcsomag végrehajtásáról.

Nyitókép: Olivier Matthys/MTI/EPA

#Európa#európai unió#uniós források#alku#Vera Jourová

Címlapról ajánljuk