EUEurópa

Elon Musk jó nagyot helyeselt Orbán Viktornak a Twitteren

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 9:29

Orbán Viktor „szabadságharcos” a Twitteren az Európai Parlamenttől védte a sajtószabadságot. A techmilliárdos szívéből szólt.

Absolutely,

azaz „teljes mértékben” – csupán ennyit írt Elon Musk, a Tesla és a SpaceX milliárdos alapítója, a valaha Twitternek nevezett X nevű közösségi oldal új tulajdonosa Orbán Viktor posztjára reagálva magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

Az illiberális magyar miniszterelnök pedig mi mást is éltetett volna, mint a sajtószabadságot, az eszme iránti tiszteletében pedig, úgy látszik, Elon Musk is osztozik.


Orbán, aki a Twitteren „szabadságharcosnak” nevezi magát, arról az európai tervezetről fejtette ki véleményét, amely szerinte „totális kontrollt” gyakorolna a média felett. „Mi, közép-európaiak jól ismerjük ezt a dolgot a múltból. Kominformnak és Reichspressekammernek hívták. Soha többé!” – írta a magyar miniszterelnök. Erre reagálta Musk, hogy „teljes mértékben”.

Milyen médiakontrollról van szó?

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását. A 448 szavazattal, 102 ellenében és 75 tartózkodással elfogadott álláspont szerint az EP-képviselők azt várják a tagállamoktól, hogy gondoskodjanak a nézőpontok minél szélesebb körének nyilvánosságot adó tömegtájékoztatásról, és 

védjék meg a média függetlenségét a kormányzati, politikai, gazdasági vagy magánérdekű beavatkozástól.

A magyar kormánypárt a jelek szerint nem támogatta az álláspontot, és egyetért velük a dél-afrikai születésű milliárdos is.

Musk és a magyar családok

Elon Musk nemrég a texasi Austinban találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel, aki szerint a milliárdos ismeri és elismeri Magyarország családközpontú programját. Musk a találkozóval magával vitte egyik gyermekét, a kis X-et is, akinek az ügyében nemrég beperelte őt a gyermek anyja, Grimes, kanadai énekesnő.

#Európa#elon musk#orbán viktor#sajtószabadság#illiberális demokrácia#twitter#európai parlament

Címlapról ajánljuk