Egyszerű és kreatív karácsonyi DIY ajándékok házilag
2025. december 21. 10:00
A saját kezűleg készített ajándék nemcsak személyesebb, de fenntarthatóbb is. Készíts természetes kozmetikumokat, ehető vagy illatos meglepetéseket, megmutatjuk hogyan.
A saját kezűleg készített ajándék nemcsak pénztárcabarát, hanem sokkal személyesebb is, mint egy boltban vásárolt tárgy. Az alábbi ötletek egyszerűen kivitelezhetők, látványosak és garantáltan örömet okoznak, akár családtagról, barátról vagy kollégáról van szó.
1. Mézes-cukros testradír narancshéjjal
Hozzávalók:
3 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kókuszolaj, reszelt narancshéj, 1 csepp narancsolaj
Elkészítés:
Keverd össze az alapanyagokat, és tedd kis üvegbe. Használat előtt keverd át, majd gyengéden masszírozd a bőrbe zuhanyzás közben. A bőr puha, illatos és táplált lesz.
Csomagolási tipp: Egy kis befőttesüveg, natúr zsinór és kézzel írt címke, máris készen áll az ajándékozásra.
2. Fűszeres olívaolaj ajándékba
Hozzávalók:
500 ml olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 szál rozmaring, szárított chili vagy citromhéj
Elkészítés:
Alaposan moss ki egy üveget, majd helyezd bele a fűszereket, és öntsd rá az olajat. Legalább egy hétig hagyd érni sötét helyen, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Tökéletes házi gasztroajándék, amit salátákhoz, tésztákhoz is használhat a megajándékozott.
3. Illatos fürdősó levendulával
Hozzávalók:
1 csésze durva tengeri só, 1 evőkanál szárított levendula, 5–6 csepp levendula illóolaj, 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az illóolajat. Töltsd üvegbe vagy vászonzsákba. A fürdővízbe téve oldja a stresszt és segít az esti relaxációban.
Variáció: Készíthetsz „téli álom” verziót is narancs–fahéj illóolajjal.
4. Házi granola: egészséges ropogtatnivaló
Hozzávalók:
200 g zabpehely, 50 g dió, 50 g mandula, 2 ek méz, 1 evőkanál kókuszolaj, 1 teáskanál fahéj, 1 marék aszalt gyümölcs
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat (a gyümölcs kivételével), és süsd 170°C-on 15–20 percig. Hűlés után keverd bele az aszalt gyümölcsöt. Légmentesen zárható üvegben hetekig eláll.
5. Kakaóvajas ajakbalzsam
Hozzávalók:
2 evőkanál kókuszolaj, 1 evőkanál kakaóvaj, 1 evőkanál méhviasz, néhány csepp E-vitamin-olaj
Elkészítés:
Vízgőz felett olvaszd össze az összetevőket, majd öntsd kis fém- vagy műanyag tégelyekbe. Hagyd megdermedni. A természetes ajakbalzsam táplál, és finom, édeskés illata van.
Tipp: Egy kis színes masnival azonnal karácsonyra kész.
Az ilyen apró, kézzel készített ajándékok nemcsak a megajándékozottnak, hanem az alkotónak is örömet adnak. A készítés folyamata lelassít, kreatív, és segít visszatérni a karácsony lényegéhez: az őszinte odafigyeléshez és kapcsolódáshoz.
Fotók: Freepik, Pexels