Életmód

Ajándékozna, de nem akar egy vagyont költeni? Íme öt szívet melengető karácsonyi ajándék, ami házilag is elkészíthető

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 6. 15:28

Kedves, személyes, és nem kerül egy vagyonba: sok ember került olyan helyzetbe a nehéz gazdasági kilátások miatt, hogy egy karácsonyi ajándékvásárlást jobban megérez a pénztárcája, mint a múltban. Nekik, és az alapból kreatívabb lelkűeknek gyűjtöttünk össze 5 csináld-magad ajándékozási tippet, amelyekkel garantáltan lenyűgözhetjük szeretteinket az ünnepi időszakban.

A karácsonyi ünnepek már a spájzban vannak, nagyjából egy hónap van már csak hátra. Eljött hát az ünnepi várakozás egyik legstresszesebb időszaka: amikor elkezdünk ajándékokat vásárolni szerelmünknek, szüleinknek, gyerekeinknek, barátainknak. Nem szeretnénk olcsónak tűnni, és örülnénk, ha valami kedves személyes tárggyal lephetnénk meg szeretteinket, de sajnos idén a pénztárcánk az eddigi éveknél keményebben megérezheti a nagy karácsonyi bevásárlásokat.

Azonban van megoldás, ha nem akarunk az ünnepekig egy vagyont költeni. Számtalan DIY, azaz csináld-magad ötletre lelhetünk az interneten, amelyek bemutatják, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból olyan ajándékokat készíteni, amelyekkel lenyűgözhetjük ismerőseinket.

Az ajándékunk így ráadásul személyes is lehet, ami így jobban eshet a másiknak is, hiszen azt látja, hogy időt és energiát szántunk rá.

Alább összegyűjtöttünk öt ötletes csináld-magad ajándékot, amelyeket akár ön is elkészíthet otthonában gyorsan, egyszerűen. A felkészülés során azért érdemes ellátogatni művészellátó boltokba, vagy az interneten keresztül megrendelni azokat a hozzávalókat, amelyeket esetleg nem találunk meg háztartásunkban.

1. Házi készítésű mécses

Ehhez a varázslatos ajándékhoz mindössze egy csinos kávécsésze, viasz, kanóc, valamint az elkészítéshez egy üres konzervdoboz és egy kevés ragasztószalag kell. A konzervdobozt tegyük bele egy serpenyőbe, amelybe egy kevés vizet is öntöttünk. Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre és amíg alacsony fokozaton melegszik, rakjuk a konzervdobozba a viaszdarabokat, akár régi gyertyákból, akár frissen véve.

Amíg elolvad a viasz, vágjunk le a kanócból egy szálat, amely némileg hosszabb a teáscsészénél. Ennek a végét egy kis ragasztószalaggal erősítsük a csésze aljának közepére úgy, hogy a kanóc egyenesen kiálljon belőle.

Amikor a viasz teljesen elolvadt, fogjuk meg a konzervdobozt egy konyhai kesztyűvel, és öntsük át azt a csészébe. Várjuk meg, amíg a viasz megszilárdul, és már készen is vagyunk. Persze ízlés szerint még lehet a teáscsésze külsejét is dekorálni.

2. Tejes-mézes szappan

Ez az ajándék akár tíz perc alatt elkészíthető. Művészellátókból és hobbiboltokból gyorsan és olcsón szerezhetünk be tejes szappanalapot. Ezt követően vegyük elő a sütőformáinkat, némi nyers mézet, valamint, ha gondoljuk, szappanfestéket.

Tegyünk nagyjából fél kiló szappanalapot egy mikrózható tálba, és melegítsük addig, amíg teljesen fel nem olvad. 20-30 másodpercenként kevergessük is meg! Amikor elolvadt, keverjünk bele 3-4 evőkanál mézet, valamint a szappanfestéket is, ha gondoljuk.

Ezután már csak ki kell önteni az így elkészített mixet a sütőformákba, és megvárni, amíg megszilárdul. Fél kiló szappanalapból nagyjából tíz szappan készíthető, de természetesen ez attól is függ, hogy mekkora méretben szeretnénk őket elkészíteni.

3. Csokiszán

Nagyon mellé nem lövünk, ha szimplán csak ipari mennyiségű csokit, illetve cukorkát ajándékozunk karácsonyra, hiszen az ünnepek között mindenki szívesen nasizza magát kajakómába.

Ám ha már a csokicsomag mellett döntünk, érdemes ötletes, kreatív módon becsomagolni az édességeket. Erre kiváló módszer a csokiszán, amelyhez az ennivalókon kívül elég egy szép szalagot, valamint egy masnit beszereznünk. Persze az sem árt, ha van otthon ragasztópisztoly.

Először ragasszunk egy nagyobb tábla csokira hosszában két kampós végű cukorkarudat úgy, mintha egy szán talpai lennének. Ezután a táblát szépen megrakhatjuk a többi édességgel – pár helyen ezeket sem árt összeragasztani, nehogy szétessen a szán. Ha pedig elkészült a csokitorony a cukorszánon, kössük át keresztben és hosszában egy-egy karácsonyi szalaggal, majd a tetejére szintén ragasztóval erősítsünk egy masnit.

Vigyázzunk, hogy ne használjunk túl sok ragasztót, mert szétfolyhat, és elronthatja az összképet.

Ajándékozna, de nem akar egy vagyont költeni? Íme öt szívet melengető karácsonyi ajándék, ami házilag is elkészíthető
Fotó: https://ellynsplace.blogspot.com/

4. Rénszarvasos sör

Az ünnepek során néha akkor iszik az ember, amikor olyan rokonnal találkozik, akivel különösen jó végre leülni beszélgetni egyet. Néha pedig akkor, amikor már késő este van, a vendégek az istennek se mennek el, nagypapa a fotelben horkol, ön pedig diszkréten, de fogcsikorgatva próbálja kideríteni, hogy melyik kisgyerek felejtette el lehúzni a vécét, vagy döntötte fel a karácsonyfát.

Ha már úgyis elővettük a ragasztópisztolyt, akár az efféle ünnepi sörözéseket is feldobhatjuk egy igen egyszerű ötlettel. Mindössze pipatisztító, felragasztható játékszem, és apró piros pomponok kellenek ahhoz, hogy a barnás sörösüvegeket – vagy ha józanul vágunk neki az ünnepeknek, kólásüvegeket – rénszarvas formájúra műtsük át, és az egész nem igényel többet pár percnél.

Vagdaljuk szét a pipatisztítót, ragasszuk össze agancsformájúra, és erősítsük a sör kupakjához, A szemek és a piros orr az üveg felső, keskenyebb részére kerülnek, és máris készen vagyunk az ünnepi itallal. Jó koccintást hozzá!

Ajándékozna, de nem akar egy vagyont költeni? Íme öt szívet melengető karácsonyi ajándék, ami házilag is elkészíthető
Fotó: https://lifeofamodernmom.blogspot.com/

5. Levendulás kézmelegítő

Pihenéshez, olvasáshoz, de akár tévézéshez és alvás előtt is segít lelassítani, kikapcsolni a folyamatos rohanásból és vendégeskedésből ez a kellemes, pihe-puha kézmelegítő, amely ráadásul újrahasznosítható, és nagyon jó illata is van. Az elkészítése pedig nem is lehetne egyszerűbb.

Készítsünk apró, vagy igény szerint nagyobbacska zsákocskákat filcből varrógép vagy tű és cérna segítségével. A melegítés szempontjából fontos, hogy száz százalékban pamutból készült filcet használjunk. Nagyon óvatosan ragasztó is használható a zsákok elkészítésére, ám ebben az esetben a végeredmény kaotikusabb lehet, és felmelegíteni sem lesz olyan egyszerű.

Mielőtt bevarrnánk a zsákok tetejét, töltsük meg az egészet nyers rizszel, amelyet előtte elkevertünk egy teáskanálnyi szárított levendulával, vagy pár csepp levendulaolajjal. Az így elkészült zsákocskákat – amennyiben pamutból vannak, és nincs rajtuk ragasztó – akár a mikróban is fel tudjuk melegíteni 20-30 másodperc alatt. Alternatívaként pedig elég a radiátorra tenni őket tíz-húsz percre, hogy kellemesen langyosak és illatosak legyenek.

Az angolul értők további kreatív ajándékötleteket találhatnak a Cosmopolitan gyűjtésében, valamint az Ampulla 2020-as gyűjtésére is érdemes vetni egy pillantást. Ha mintákban, illetve egyéb testreszabásban lenne szükségünk ötletre, akkor pedig mindig jó ötlet a Pinterestet böngészni ihletért.

Nyitókép: Retales Botijero / Getty Images

#Életmód#karácsony#ajándék#ötlet#diy#sör#levendula#szán#szappan#gyertya#ma#család

Címlapról ajánljuk