7 titkos trükk, amitől tökéletes lesz a karácsonyi bejgli
2024. december 22. 11:00
A karácsonyi bejgli az ünnepi asztal egyik legikonikusabb étele. Íme 7 titkos trükk, amit még a legjobb háziasszonyok is szívesen bevetnek a tökéletes bejgli elkészítéséhez!
A tészta titka: hosszú pihentetés
A bejgli tészta akkor lesz igazán omlós, ha pihentetjük. De nemcsak egy-két órát! Hagyjuk a tésztát legalább 6-8 órát a hűtőben pihenni, hogy a zsiradék és a liszt teljesen összeérjen - így a tészta könnyebbé, rugalmasabbá válik. Ez az egyik legfontosabb lépés a tökéletes bejglihez!
Ne legyen túl vizes a töltelék!
Az ínycsiklandó bejgli titka a mák vagy a dió töltelék. Ügyeljünk arra, hogy ez ne legyen túl vizes. A diót például érdemes egy serpenyőben előre megpirítani, és ha szükséges, akár egy kevés zsemlemorzsát is adhatunk hozzá, ami felszívja a nedvességet. A túl nedves töltelék ugyanis eláztathatja a tésztát, ami lesz elég ropogós.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát!
Ha túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, nem lesz elég masszív a feltekercseléshez. Ha viszont túl vékony, kipotyog belőle a töltelék. Az ideális vastagság 3-4 mm.
Ne spórolj a vajjal!
Kenjük meg vékonyan a tészta tetejét vajjal, mielőtt betesszük a sütőbe. A vaj segít, hogy a bejgli szépen megpiruljon, és a tészta igazán omlós és aranybarna legyen.
Az ideális sütési hőmérséklet: 170°C
A bejgli sütésekor fontos, hogy ne süssük túl magas hőmérsékleten, mert akkor könnyen megéghet a tészta, míg a töltelék nyers marad. A tökéletes hőmérséklet 170 °C, a sütés ideje pedig 40-45 perc. Ha szükséges, 30 perc után letakarhatjuk egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.
A titkos „pihentetés” a sütés után
Miután kivettük a bejglit a sütőből, ne vágjuk fel azonnal! Hagyjuk pihenni, hogy a töltelék és a tészta összeérjen, és az ízek összeálljanak. Várjunk legalább 10-15 percet, mielőtt tálaljuk.
A máz varázsa
Sokan nem tudják, de egy kis cukros víz segíthet abban, hogy a bejgli szép fényt kapjon. Miután megsült, kenjünk rá egy vékony réteg cukros vizet (egy evőkanál cukrot egy evőkanál vízben feloldva), és hagyjuk megszáradni.