Életmód

Veszélyben lehetnek, akik kocsival közlekednek: rákkeltő anyagok szivárognak az autóülésekből egy új kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 5:34

Az autók üléseinél használt égésgátló szerek rákkeltő anyagokat juttatnak a járművek utasterébe – állapította meg egy friss amerikai kutatás.

Rákkeltő anyagokat bocsátanak ki az autók üléseiben található égésgátló vegyszerek egy új kutatás szerint – számol be róla a Guardian.

Az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók 101, 2015 után gyártott autót vizsgáltak meg az Egyesült Államokban. Az autók 99 százalékának utasterében találtak egy bizonyos trisz(1-klór-izopropil)-foszfát (TCIPP) nevű vegyi anyagot, egy olyan égésgátlót, ami jelenleg is szövetségi vizsgálat alatt van, mert potenciálisan rákkeltő lehet.

A legtöbb járműben ezen kívül más veszélyes vegyi anyagokat is kimutattak, amelyek neurológiai és a reprodukciós problémákkal hozhatók összefüggésbe. A Science Alert cikke szerint a gyártók azért használtak ilyen anyagokat az üléseknél, hogy megfeleljenek a mára elavult tűzvédelmi előírásoknak, de a tanulmány szerzői állítják: ezek összességében több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van.

„Kutatásunk megállapította, hogy az autók belső terében használt anyagok káros vegyszereket juttatnak az utastérbe. Figyelembe véve, hogy egy átlagos sofőr naponta körülbelül egy órát tölt az autóban, ez jelentős közegészségügyi probléma” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rebecca Hoehn, a Duke Egyetem kutatója. „Különösen aggasztó ez a hosszabb ideig ingázó sofőrök, valamint a gyermekek számára, akik több levegőt lélegeznek be a járműben, mint a felnőttek” – tette hozzá.

A kutatók szerint a magas hőmérséklet tovább ronthat az utastér levegőjének minőségén. Azt találták, hogy akár ötször több káros vegyi anyag szivároghat az ülésekből nyáron, mint télen. Az árnyékban parkolás vagy az ablakok lehúzása segíthet, de a tanulmány szerzői szerint az igazi megoldás az lenne, ha a gyártók eleve nem használnának ilyen égésgátlókat az autókban.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#autó#vezetés#rákkeltő anyag#ülés#káros anyag#utastér#kutatás

Címlapról ajánljuk