Életmód

Ha így metszed a muskátlid, temérdek virággal fogja meghálálni

rtl.hurtl.hu

2024. május 11. 7:58

A muskátli, ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig színt vigyen a mindennapokba. Ezért cserébe mindössze annyit kér, hogy bőségesen jusson neki napfény, legyen melegben, valamint kapjon elegendő vizet és tápanyagot. A Pelargonium for Europe szakértői csokorba szedtek néhány tippet ahhoz, hogy a muskátli metszése minél hatékonyabb legyen.

A muskátli tökéletes megjelenéséhez, optimális egészségéhez és bőséges virágzásához elengedhetetlen, hogy rendszeresen eltávolítsuk hervadt vagy sérült leveleit. Ennek három fő oka van a Pelargonium for Europe cikke szerint.

  •  Az első egyszerűen az, hogy a muskátli így sokkal szemrevalóbb. 
  • A második, hogy ezzel megelőzhetjük a növényt támadó betegségeket. A nedvesség hatására ugyanis a hervadt virágok és levelek hajlamosak összetapadni, ezzel fogékonnyá téve a muskátlit a különböző gombafertőzésekre. 
  • A harmadik ok a metszésre, hogy az elhalt ágak eltávolítása serkenti a virágképződést, hiszen a muskátli így minden erejét ebbe fektetheti. Ennélfogva a magképzéssel sem szükséges bajlódni.
Ha így metszed a muskátlid, töménytelen mennyiségű virággal fogja meghálálni
Fotó: Pelargonium for Europe 

A különcködő és az ernyőt alkotó virágok

A muskátli virágai fürtökben, úgynevezett ernyőben nőnek, amit sok-sok egyedi virág alkot. Furcsán hangzik, de az egy ernyőbe tartozó virágok többnyire nem egyszerre nyílnak, így előfordulhat, hogy egy fürt egyes virágai már elhervadtak, míg mások még el sem kezdtek virágozni. Metszés ide vagy oda, a muskátli szerelmesei fájó szívvel válnának meg egy egész fürttől pusztán azért, mert található benne néhány barna virág. 

Jó hír számukra, hogy erre semmi szükség! Ezeket egyesével is el lehet távolítani, azonban ha sok muskátlink van, ez elég időigényes folyamat lehet. Az egész fürt eltávolítása tehát járható út, sőt ha a muskátlin sok elhervadt virág és fonnyadt levél található, még ajánlott is ez a művelet. Ez különösen fontos a félig dupla és a dupla virágú muskátli esetében.

Vágás helyett törés

Nincs szükség késre vagy ollóra ahhoz, hogy eltávolítsuk az elszáradt virágokat, akár egyesével is könnyedén kihúzhatjuk őket. Amennyiben a virágszirmok kissé fonnyadtak, de még nem hervadtak el, a tövüknél kell őket eltörni. Ha az egész ernyőt szeretnénk eltávolítani, kövessük két ujjunkkal a szárat egészen a hajtás tövéig, majd növekedési irányával ellentétesen törjük le.

Ha így metszed a muskátlid, töménytelen mennyiségű virággal fogja meghálálni
Fotó: Pelargonium for Europe 

Minden az időzítésen áll vagy bukik

A muskátli metszése sokkal könnyebb akkor, ha szárai bővelkednek a folyadékban. Ez akkor lehetséges, ha bőségesen megöntözzük, vagy egy felhőszakadás megspórolja nekünk a vizet. Ilyenkor néhány óra elteltével kezdhetjük is a metszést. 

Ha már az esőnél tartunk: a muskátli a növényvilág kemény legénye, végtelenül szívós, és nem igényel sok törődést, azonban a viharos és esős időjárás még neki is feladja a leckét. A folyamatos esőzés és az erős szél leginkább a félig dupla és a dupla virágú muskátlinak okozhat gondot. Ha nem tudjuk megvédeni a muskátlit ettől az időjárástól, ügyeljünk rá, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsuk a nedves és sérült virágokat, leveleket.

Öntisztító muskátli

Ha nem szeretnénk bajlódni a metszéssel, válasszunk olyan muskátlit, ami elvégzi helyettünk a piszkos munkát; magától elhullajtja megsárgult virágait, amiket kisvártatva újakkal pótol. A fonnyadt leveleket továbbra is kézzel kell eltávolítanunk, de pánikra semmi ok, nem szükséges hozzá vérbeli kertésznek lennünk! A legtöbb muskátli, amely képes magáról gondoskodni, a kocsányos fajták közül kerül ki.

Hogy hova érdemes ültetni, hogyan öntözzük és tápoldatozzuk muskátlinkat, arról itt írtunk korábban.

Nyitókép: Pelargonium for Europe 

 

#Életmód#muskátli#kert#virág#metszés#ültetés#kerti munka#kertészkedés

Címlapról ajánljuk