Életmód

A magyar pornós lerántja a leplet a pornóiparról: így éltek vissza kiszolgáltatott helyzetével Amerikában

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 21:24

Shona River egy podcastban elmondta: azt gondolta, hogy ha van egy ügynöke, akkor ő abban érdekelt, hogy minél több pénzt keressenek. Ám egy olyan férfival hozták össze, aki csak abban volt érdekelt, hogy kihasználja és kontrollálja, miközben nem foglalkozott azzal, hogy megbízásokat szerezzen. A beszélgetésből az is kiderült, hogy a pornós tartalomgyártók bármikor véget vethetnének a kiszolgáltatott nők kizsákmányolásának, de a magukat „etikusként” hirdető cégek is abban érdekeltek, hogy ez fennmaradjon.

Emberkereskedelemmel, szexuális visszaéléssel, illegális prostitúcióval kapcsolatos vádak miatt zajlik eljárás évek óta egy Los Angeles-i pornóügynökség, az LA Direct Models tulajdonosa, Derek Hay ellen, aki korábban maga is pornózott Ben English néven. Áldozatai közt van egy Shona River nevű magyar pornós, aki nemrég az Offbeat című brit podcastban beszélt a vele történtekről.

Nehéz eset

Shona 2018 elején érkezett az Egyesült Államokba, de másfél évvel korábban kezdett pornózni. Itthoni ügynöksége „nehéz esetnek” könyvelte el, mert ragaszkodott ahhoz, hogy megválogathassa, miben és kikkel vesz részt, nem elégedett meg azzal, ha csak annyit mondtak, hogy „másnap forgatás, ennyi pénz jár érte”.

Szóba került az is, hogy megdöbbentően felelőtlenül álltak a nemi betegségekhez: szűrések ugyan voltak, de azokat mindenki maga végezte, és előfordulhatott, hogy ha valaki nem akart pénzt veszíteni, nem vallotta be a pozitív eredményt, vagy mást küldött maga helyett a tesztelésre. Volt, hogy többen is szifiliszesek lettek, de a forgatások nem álltak le, Shonának erős penicillininjekciót adtak, ami az egészségére is kihatott.

Az is előfordult, hogy az ügynökség úgynevezett POV forgatásra küldte, amikor egyetlen, nem túl megnyerő külsejű férfi várta egy szállodai szobában egy videókamerával. 

Mivel a felvétel soha nem került fel az internetre, lényegében prostitúcióról volt szó.

Elhatározta, hogy Amerikába megy annak reményében, hogy ott jobb körülmények között pornózhasson. Az, hogy a magyar ügynökségen keresztül utazzon ki, nem volt opció, mert megromlott velük a kapcsolata. Pierre Woodman ismert pornóproducer, akit Shona a barátjának nevezett, azt javasolta neki, hogy vegye fel a kapcsolatot Derek Hay-jel. Woodman azt mondta Hay-ről, hogy a legjobb ügynök, aki nagyon jól fog bánni Shonával.

Tisztességtelen ajánlat

Megbízott Hay-ben, mint egy barátja barátjában, de ugyanaz volt az érzése, mint itthon: nem szeretik, ha valaki túl sokat kérdez. Még munkavállalási engedélyt sem kellett szereznie, abban állapodtak meg, hogy a neki járó pénz Derek bankszámlájára érkezik, és a férfi továbbítja neki.

Amikor Shona megérkezett Las Vegasba, a bevándorlási hivatal három órán át hallgatta ki – egyedül utazó, fiatal kelet-európai lányként gyanús lett, ráadásul kiszúrták, hogy a beutazási engedélyében a pornóügynökséget vezető Derek Hay neve szerepel. Arról kérdezgették, milyen szexuális szolgáltatásokat fog nyújtani Hay-nek, de végül meglepő módon beengedték, miután bevallotta, hogy valóban gondolkodik azon, hogy pornószínész legyen és azért érkezett, hogy a pornó-Oscarként ismert AVN Awards rendezvényre látogasson.

Shonát a reptéren Derek Hay vette fel, de a férfi egyáltalán nem volt barátságos, keveset szólt hozzá és végig telefonált. 

A saját, biztonsági őrökkel védett házában szállásolta el Shonát, ahol más pornósok is éltek. Ha elhagyta a házat vagy visszatért, az őrök értesítették róla Hay-t.

Shona számára furcsa volt, hogy Hay öt évre szóló exkluzív szerződést akart aláíratni vele, miközben egy-két év a megszokott, és 15 százalékot kért a szokásos 10 százalék helyett. A nő megkérdezte Woodmant, aki azt mondta erre, hogy az ő barátjával nyugodtan szerződhet öt évre. Végül aláírt Hay-nek, aki már aznap előállt egy másik ajánlattal: 300 dollárt fizet Shonának, ha lefekszik vele.

A nő úgy érezte, összeomlott a világ, nem tudta, mit tegyen és kivel beszélhetne. Amerikában senkit nem ismert, legfeljebb annyit tehetett, hogy felhívja itthoni barátait és elsírja nekik, hogy mi történt. Nem tudta, hogyan utasítsa vissza Hay-t, ilyen helyzetbe még nem került: pornósként is tisztában volt azzal, hogy nem muszáj bárkivel lefeküdnie, most viszont olyan helyzetben volt, hogy ahhoz is Hay engedélyére volt szüksége, hogy kitehesse a lábát a házból.

Sarokba szorítva

Mivel úgy vágott bele a pornózásba, hogy maga akarta eldönteni, mit vállal és mit nem, nem keresett túl sok pénzt és az is nagy befektetés volt a számára, hogy megvegye a repülőjegyet Amerikába. Hay ráadásul napi 45 dollárt számolt fel azért, mert a házában lakott – ahonnan ki sem járhatott szabadon.

Shona azt mondta, sarokba szorítva érezte magát, és korábban ugyan soha nem beszélt róla senkinek, mert szégyellte, de bevallotta, hogy igent mondott Hay-nek. 

Kétszer szexelt vele, másodszor a férfi nem is fizetett érte. 

A nő azt remélte, hogy Hay ezután kedvesebb lesz vele, de csak rosszabb lett a helyzet, és feladatokat sem kapott.

Józan ésszel gondolkodva Shona azt hitte, hogy ha van egy ügynöke, akkor ő abban érdekelt, hogy képviselje az érdekeit és minél több megbízást szerezzen, de nem ez volt a valóság: hataloméhes emberekkel találkozott, akik saját játékszerükként kezelték a pornósokat. Amikor Haytől megkapta az első elszámolást, megdöbbent: mindössze 500 dollárt keresett, a férfi még azokat a fotókat is kifizettette vele, amik a saját ügynökségének a honlapjára készültek.

Bár Hay el akarta hitetni Shonával, hogy senki nem akar vele dolgozni, a nő maga kezdett megbízások után nézni. Sokan azt mondták neki, hogy szívesen dolgoznának vele, de csak akkor, ha már nincs Hay ügynökségénél. Végül talált néhány céget, akik Hay ügynökségén keresztül szerződtek vele, és a férfi ebből is levette a 15 százalékot annak ellenére, hogy Shona magának intézte ezeket a megbízásokat. Hay ezek után azt próbálta korlátozni, hogy kikkel dolgozhat.

Nem titok

A podcast műsorvezetője, Tommie McDonald azt mondta, 15-20 másik nőről is tud, akikkel pontosan ugyanaz történt, mint Shonával. A legtöbben azonban attól tartanak, hogy ha beszélnek, akkor kitiltják őket az Egyesült Államokból. Azoknak a nőknek, akik külföldről érkeznek az amerikai pornóiparba, általában nincsenek rendben a papírjaik, és folyamatosan ott lebeg felettük, hogy kiutasíthatják őket az országból.

A pornós tartalomgyártók McDonald szerint egyik napról a másikra véget vethetnének a kiszolgáltatott nők kizsákmányolásának azzal, hogy vízumot és munkavállalási engedélyt kérnek a filmekben szereplő nőktől. 

Jogszabályi kötelezettségük ugyanis nincs arra, hogy ezeket az iratokat ellenőrizzék, így semmi akadálya annak, hogy illegális bevándorlókkal vagy embercsempészet áldozataival készítsenek pornót.

Az effajta kizsákmányolás a műsorvezető szerint még azokra a cégekre is jellemző, amelyek „etikusként” hirdetik magukat. A pornófilmes stábok előtt sem lehet titok, hogy számos nő illegálisan vesz részt ebben a tevékenységben, sok rendező talán még előnyben is részesíti őket, mert nem tehetik meg, hogy nemet mondjanak bizonyos kérésekre. McDonald azzal is érvelt, hogy ez a helyzet az amerikai pornósokra is kihat, akik ugyancsak kevésbé mondhatnak nemet az extrém kérésekre annak tudatában, hogy vannak mások, akik kénytelenek ezeknek eleget tenni.

Nyitókép: Shona River 2018-ban, Amerikába érkezésekor – Gabe Ginsberg / Getty Images

#Életmód#pornó#kizsákmányolás#szexuális visszaélés#amerikai egyesült államok#ma

Címlapról ajánljuk