Életmód

A farmer viselése árt a Földnek

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 19:26

Akár skinny, akkár egyenes, akár bootcut, az anyatermészet nem köszöni meg, ha farmer ruhadarabokat hordunk.

Árt a Földnek a farmerviselés, derült ki egy új kutatásból, amelyet a kínai Guangdongi Technológiai Egyetem készített a fast fashion hatásáról a környezetre. A tanulmány kimutatta, hogy egyetlen farmer gyártása 2,5 kg szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Emellett a nadrágok viselése, kopása is környezeti károkat okoz: összesen olyan mértékben, mintha megtettünk volna tíz kilométert egy autóval. Azt írták: „Tanulmányunk a farmernadrágokat vette alapul, hogy feltárja a fast fashion fogyasztás karbonlábnyomát. A farmergyártás és a határokon átnyúló szállítás a fast fashion fogyasztás karbonlábnyomának 91 százalékát teszi ki”.

Megállapították, hogy a fast fashion 11-szer nagyobb szennyezést okoz a ruhadarabok gyors gyártásával és a légi úton történő szállításával mint a jellemzően drágább, de jó minőségű anyagokból és a fenntarthatóságot figyelembe véve gyártott ruházati cikkek, derült ki az Earth.comon is megjelent kutatásból, amelyet a life.hu szemlézett.

Még 2021-ben volt a Reggeli vendége Mengyán Eszter, aki szívügyének tartja a fenntartható divat népszerűsítését, és részt vett ezzel kapcsolatban egy EU-s kezdeményezésű kerekasztal-beszélgetésen is. Blogján és közösségi oldalain rendszeresen oszt meg tartalmat ebben a témában, saját példáján keresztül mutatja be, hogy hogyan lehetünk környezettudatosabbak az öltözködés terén.

Nyitókép: Unsplash

#Életmód#farmer#divat#viselés#fast fashion#környezet#kár#széndioxid-kibocsátás#gyártás

Címlapról ajánljuk