Életmód

Válás időskorban – miért döntenek mellette egyre többen?

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 10:44

Sokan időskorukra látják át alárendelt helyzetüket vagy azt, hogy a félelmeik tartják benne őket egy nem rájuk szabott kapcsolatban – véli a párkapcsolati szakértő.

A 21. században egyre gyakoribb, hogy az idős házaspárok közül is sokan a válás mellett döntenek – írja a Blikk.

Magyarországon a KSH adatai szerint az 1990-es években a nők még a 30-as éveik elején váltak el leggyakrabban, de az elmúlt közel három évtizedben több mint kétszeresére emelkedett a 40-es, és csaknem háromszorosára az 50-es éveikben házasságukat felbontók aránya a nők körében. Mint írják, a férfiaknál a múltban is a 40-esek között volt a leggyakoribb a válás, az arányokat tekintve azonban ez az életkor egyre dominánsabbá vált, hasonlóan az 50-es korosztályhoz.

A lap szerint az idősebb generáció esetében teljesen más problémák állhatnak a háttérben, mint a fiatal házaspároknál. Többségük közös életet épített fel, ami jelentősen megnehezíti a vagyonmegosztást is.

Minél erősebb a külső kötelék, anyagiak, gyerekek, közös vállalkozás, közös otthon, annál nehezebbnek látják a változtatás lehetőségét még akkor is, ha gyenge vagy akár önfeladásba kényszerítő a belső kapcsolódás

– magyarázta a lapnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő.

Hozzátette, munkája során találkozik olyan házaspárokkal, akik az 50-es, 60-as, sőt akár a 70-es éveik felett döntenek a válás mellett. A szakértő szerint bármikor eljöhet a pillanat, amikor szembe kell nézni a kapcsolat előnyeivel és hátrányaival. Megjegyezte, ilyenkor fontos a mindenkori társ bevonása, hátha egyszerre ébrednek, vagy a kapcsolat védelmében együttműködnek a változtatásban. Orbán Nóra azt is elárulta, mi lehet a legfőbb oka annak, hogy vannak, akik időskorukra merik meglépni azt, hogy kilépnek a rosszul működő házasságukból.

Sokan addigra látják át alárendelt helyzetüket vagy azt, hogy a félelmeik tartják benne őket egy nem rájuk szabott kapcsolatban. Vannak, akik megérzik, hogy az élet véges, és nem akarják pazarolni a maradék idejüket arra, amivel már nem tudnak azonosulni. Sokan tisztábbnak és komfortosabbnak látják az egyedüllétet is a megalkuvásnál

– fejtette ki a párkapcsolati szakértő.

Ám hozzátette, ahogy telik az idő, úgy csökkenhet a remény és erősödhetnek a félelmek a váltással kapcsolatban. „Szerencsére a fiataloktól az idősekig egyre többen érzik fontosnak a tudatosságot az életvitelükben” – fogalmazott.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

 

#Életmód#válás#házasság#idősek#párkapcsolat#párkapcsolati szakértő

Címlapról ajánljuk