Életmód

10 egyértelmű jel, hogy a kutyád nagyon szeret

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 10:15

A kutyák némileg másképp kommunikálnak, mint az emberek: ha egy picit is aggódtál volna, hogy szeret-e a kutyád, ezekből a jelekből biztosan kiolvashatod a választ.

A farokcsóválás megvan? Hát persze, hogy! Azonban nem ez az egyetlen, mindenki által ismert viselkedés utal arra, hogy egy kutya szeret valakit. Az ebek magatartása némileg máshogy működik, mint az embereké, így többen nem is veszik észre azt a számtalan egyéb jelet, amellyel egy kutya kifejezi az érzéseit. Cikkünkben – elsősorban a Trusted Housesitters és a Blue Cross gyűjtései alapján – összeszedtünk tíz olyan jelet, amiből biztosra veheted, hogy a kedvenced tényleg imád téged.

A Miért a kutya legjobb barátunk című dokumentumfilm elérhető az RTL+-on:

1. Gyakori szemkontaktust alakít ki az eb

A vadonban a szemkontaktus kialakítása általában a dominancia jelzése vagy a közelgő agresszió előképe, így az alapesetben kényelmetlen lehet a kutyák számára. Szóval ha nyugodt körülmények között egy állat hajlandó szemkontaktust kialakítani, az azt jelenti, hogy a te jelenlétében nem tart efféle kényelmetlenségektől vagy agresszióktól.

2. Mindenhová követ

Ez annak a jele, hogy a kutya biztonságban érzi magát a társaságoban, és azt akarja, hogy ez így is maradjon.

3. Rád támaszkodik, vagy dől

Ez nagyjából az ölelésnek felel meg a kutyáknál. Ahogy az is, amikor akármennyire szűk is a hely, vagy akármennyire túlméretezettek az ebek, mindenképp melléd akar bújni, és az sem érdekli, milyen nevetségesen néztek ki közben.

4. Szeret a közeledben aludni

A kutya falkaállat, és genetikájánál fogva azt szokta meg, hogy a csapattal együtt aludjon, mivel így maximalizálhatja leginkább a biztonságot a pihenés óráiban. Ha a kutya szívesen alszik a közeledben, esetleg oda is bújik hozzád, az azt jelenti, hogy elfogadott a falka tagjaként, és kellőképpen biztonságban érzi magát ahhoz, hogy álomra szenderüljön a társaságodban.

5. NYALOGATÁS

Ezt sem kell túlmagyarázni: a nyalogatás a szeretet jele, de egyben figyelemfelhívó eszköz is. Ezzel azt jelzi az eb, hogy szeretné, ha vele foglalkoznál: etetnéd, sétáltatnád, vagy csak simán babusgatnád egy kicsit.

6. Amikor éppen mást csinálsz, néha-néha odamegy hozzád, hogy ellenőrizze, minden oké-e

Ez a törődés jele. Ha fontos vagy a kutyának, akkor szívesen odamegy hozzád akkor is, amikor éppen mással vagy elfoglalva, csak azért, hogy ellenőrizze, minden rendben megy-e.

7. Odaviszi neked a játékait

A bizalom klasszikus jele, ha nem fél a kutya attól, hogy végleg eltulajdonítod a neki kedves tárgyakat, játékokat. Szóval ha az öledbe pottyan olykor-olykor egy labda, érdemes megjutalmazni az ebet egy kis játékkal is, hogy megháláld a bizalmát, és még szorosabbra fűzd a kettőtök közti köteléket.

8. Felhúzott szemöldök

Ez ritkább esetben a bizonytalanság jele is lehet, ha viszont a gazdi kapja meg a felemelt szemöldökkel nézést, az általában pozitív érzést mutat, a Pet’s Best szerint elsősorban a boldog meglepetést jelzi ez. Azt írják: az ebek ilyenkor úgy érzik magukat, mint az ember, aki arra ér haza, hogy szülinapi bulit szerveztek neki a barátai, akik egyszerre kiabálják, hogy „meglepetés!”

9. Hanyatt vágja magát, amikor vele foglalkozol

A háton fekvés a legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb pozíció egy kutya számára, ami húzós helyzetekben tökéletes támadási felületet hagyna egy másik, agresszív állatnak. Éppen ezért a túlélési ösztön azt diktálja a kutyáknak, hogy ne nagyon helyezkedjenek így. Ha mégis hanyatt vágja magát egy kutya valakinek a közelében, az azt jelenti, hogy teljes mértékben megbízik benne, és abban, hogy semmi baj nem érheti őt ebben a szituációban.

10. Általánosságban nyugodtan viselkedik a közeledben

Ha a kutya nem sürög-forog folyamatosan az otthonodban, nem méltatlankodik, vagy járkál fel-alá vég nélkül, hanem képes ellazulni, ledőlni, illetve komótosan, nyugodtan élvezni a lakás kényelmét, az azt jelenti, hogy jól érzi magát az életteredben, azt egy biztonságos helynek tartja, és bízik benned, hogy ezt a biztonságot képes leszel fenntartani számára.

Hogyan viszonozzuk a szeretetet?

Ahogy már fentebb is említettük, a felsorolt jeleket érdemes viszonoznunk kutyánk felé, hogy tudatosítsuk benne: a szeretetét nemcsak megköszönjük, hanem viszonozni is képesek vagyunk. Ha ezeken a módokon próbál nekünk jelezni a kutyánk, érdemes egy kis játékkal, törődéssel megjutalmazni őt, vagy ha épp úgy van, akár jutalomfalatot is adhatunk neki. Ha pedig nem érünk rá, egy ölelés, vagy egy simogatás azért mindenképp férjen bele!

Milyen változáson mentek keresztül a városi környezetben tartott kutyák, és miért a kutyák a legsikeresebbek az ember leutánzásában? Mindez kiderül az RTL+-on látható, Miért a kutya a legjobb barátunk? című dokumentumfilmből. A film szerkesztő-riportere, Veress Krisztina cikkünkben elmeséli, milyen volt Csányi Vilmossal dolgozni, hogyan találták meg a szereplőiket, mi volt számára a legmeglepőbb a forgatás során, és melyik volt az a jelenet, amire még most sem tud könnyek nélkül visszagondolni. 

Kutyabolond etológus, világhírű tudós, raprajongó és a nők bálványa. A XXI. század 2015-ös riportja Csányi Vilmosról:

Nyitókép: Unsplash

#Életmód#kutya#gazda#szeretet#jel#eb#szemkontaktus#háziállat#bizalom#biztonság#állatvilág#RTL+#ma

Címlapról ajánljuk