Tudomány-Tech

Miért igaz, hogy a kutyák szőrös gyerekek? – Csányi Vilmossal készült az RTL+ dokumentumfilmje

Manger AdriennManger Adrienn

2024. február 26. 9:29

Milyen változáson mentek keresztül a városi környezetben tartott kutyák, és miért a kutyák a legsikeresebbek az ember leutánzásában? Február 27-én debütál az RTL+-on a Miért a kutya a legjobb barátunk? című dokumentumfilm. A film szerkesztő-riporterével, Veress Krisztinával beszélgettünk. Elmesélte, milyen volt Csányi Vilmossal dolgozni, hogyan találták meg a szereplőiket, mi volt számára a legmeglepőbb a forgatás során, és melyik volt az a jelenet, amire még most sem tud könnyek nélkül visszagondolni. 

A kutya ötvenezer éve él velünk, ez idő alatt 20-25 gén változott meg a genetikai felépítésében, és számos olyan tulajdonsága lett, amiben az emberre emlékeztet. Képes a szociális tanulásra, utánozza, amit csinálunk, kiválóan képes felismerni az ember legapróbb érzelmi rezdüléseit, és hasonlóan kötődik a gazdájához, mint egy kisgyerek az anyjához. 

Ezért is volt különösen izgalmas, amikor Csányi Vilmos javaslatára az etológia, vagyis állatok viselkedését tanulmányozó tudományág fő fókuszába a korábbi laboratóriumi fajok – egerek és paradicsomhalak – helyett a kutyák kerültek. A kutatócsoport 1994-ben alakult, és ők kezdték el először vizsgálni, vajon taníthatók-e a kutyák úgy, mint az emberek, hogy tudnak-e együtt dolgozni vagy együtt gondolkodni az emberrel. S bár kezdetben sok volt a szkeptikus hang, kísérleteik hamar világhírűvé tették őket.

„Az RTL hírigazgatójának, Kotroczó Róbertnek támadt az ötlete, hogy csinálni kellene egy filmet a világhírű Csányi Vilmosról, az ELTE etológia tanszékéről és persze a kutyákról. És nyilván ez így együtt lenne izgalmas” – mesélt a kezdetekről a dokumentumfilm szerkesztő-riportere, Veress Krisztina, aki korábban már forgatott Csányi Vilmossal a XXI. század című műsorba. Az elkészült anyag végül annyira tetszett a professzornak, hogy a forgatás után azt mondta, senki másnak nem akar ezentúl interjút adni. De aztán szerencsére nem így tett.


Krisztina azt mesélte, hogy amikor újra megkereste a professzort, ő viszonylag gyorsan ráállt, ami így egyszerűnek tűnik, de persze nem volt az:

Átküldtük neki a terveket, és azt írta, hogy ez nem tudományos gondolkozás. Írt ő is egy vázlatot, vele együtt dolgoztuk ki, hogy mi lenne az, ami valóban tudományos gondolkodás, ugyanakkor személyes is tud lenni. A kutyákról szól, de a kutyákon keresztül saját magunkról, az emberről is. A film címét is Csányi Vilmos adta meg.

„Amikor egy kutyát kiraknak az utcára, és elveszíti a gazdáit, az pontosan olyan, mintha egy gyereket kitennének” – Csányi Vilmosék világhírű kutatócsoportjáról és a kutyákról készült dokumentumfilm
A rendőrkutyák képzése nem a szoksáos ül, fekszik parancsokkal kezdődik. 

„A kutya az ember legjobb barátja” – ez közhely ugyan, de ha megvilágítjuk a hátterét, hogy miért alakult így, miért nem a macskák vagy a bárányok a legjobb barátaink, akkor a film készítői szerint elképesztően izgalmas területre evezünk.

Még egy filmet ki lehetett volna hozni belőle

A stáb tavaly májustól – megszakításokkal – októberig forgatott. Több mint húszórányi nyersanyagból készült el az ötvenperces film, de a riporter szerint a keletkezett nyersanyagból még egy filmet lehetett volna készíteni.

Rengeteg tudományos kísérlet volt, amit ki kellett hagyni. Voltak nagyon megható pillanatok is, de azt nem lehet belerakni, hogy a riporter zokog egy öreg kutyán a Noé Állatotthonban

– árulta el Veress Krisztina. „Kezdetben ilyen butaságokat akartunk kérdezni Csányi Vilmostól, hogy hogyan éreznek a kutyák. Erre azt felelte, hogy azt sem tudjuk, hogyan érez egy másik ember, nemhogy egy kutya” – tette hozzá.

Ezért aztán átdolgozták a módszertant. Vettek egy tudományos állítást, és azt igyekeztek a gyakorlatban is bemutatni. Az például egyedülálló az állatvilágban, és szintén emberi tulajdonság, hogy a kutya átveszi az irányítást az embertől, de azt vissza is tudja adni, és erről tud döntést hozni. Ez a részleges együttműködés – így működik együtt a vakvezető kutya az emberrel.

„Amikor egy kutyát kiraknak az utcára, és elveszíti a gazdáit, az pontosan olyan, mintha egy gyereket kitennének” – Csányi Vilmosék világhírű kutatócsoportjáról és a kutyákról készült dokumentumfilm
Rozé és Ivett összeszokott párosa.

„Nem tudtam, hogy ez hogyan működik, hogy ki irányít kit. Nem tudtam, hogy a kutya a járdát észleli vagy az úttest burkolatát.

Bevallom őszintén, amikor a vakvezetős jeleneteket forgattuk, én csuromvíz voltam, annyira izgultam. Ivett, a vakvezető labrador gazdája olyan utakon ment át a mi kedvünkért, ami jól mutatott a kamerák előtt, de ő azokat nem gyakorolta be a kutyájával. 

És annyira aggódtam, hogy nehogy baj legyen. De hát miért is lenne baj, hát őket összeszoktatták. Számomra meglepő dolgok derültek ki összhangról, együttműködésről. De az is roppant izgalmas volt, amikor a rendőrkutyák kiképzéséről forgattunk” – sorolta Krisztina a film számára legemlékezetesebb jeleneteit.


A filmet Kőrösi Máté rendezte, aki korábban a Dívák című alkotásával több díjat is nyert. Krisztina és Máté mindent együtt találtak ki, de a stáb összes tagja kivette a részét a munkából, és közösen szerveztek mindent.

Forgattak például a Fővárosi Nagycirkuszban Gyertyán Balázs bűvésszel és kutyájával, Lupinnal, rendőrkutya-kiképző központban, kutyaiskolában, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzőjével, valamint a Noé Állatotthonban. A film egyik legmeghatóbb jelenete is az állatmenhelyhez kapcsolódik. Veress Krisztina elérzékenyülve idézte fel: „Szerettünk volna egy örökbefogadást felvenni, de mondták, hogy sajnos ezt nem lehet előre kiszámítani. 

Amikor már épp végeztünk a forgatással, megjelent egy hölgy, hogy szeretne örökbe fogadni. Ráadásul egy ilyen esélytelen kiskutyát, aki rövid szőrű és fekete volt. És ahogy beszélt hozzá, hogy »látod, sikerülhet neked is«, annyira szép volt.

„Amikor egy kutyát kiraknak az utcára, és elveszíti a gazdáit, az pontosan olyan, mintha egy gyereket kitennének” – Csányi Vilmosék világhírű kutatócsoportjáról és a kutyákról készült dokumentumfilm
Pillanatkép a Noé Állatotthonból, ahonnan a stáb minden tagja szeretett volna elhozni egy kutyát.

A film meglepő állításokat tesz a kutya és ember viszonyáról és a kutya gondolkodásmódjáról. Választ kapunk arra is, hogy miért tartanak ma többen kutyát, mint ahányan gyereket nevelnek, és hogy hogyan változtatta meg a kutyákat a városi környezet:

Az a kép, hogy a városi kutya egy elkényeztetett, ruhába öltöztetett, kozmetikushoz járó állat, aki pihenget a selyempárnáján, egyáltalán nem állja meg a helyét. Sőt! Pont az ellenkezője ennek. Rengeteget mindent kellett megtanulnia, és emiatt változott is.

A kutyák szőrös gyerekek

Csányi Vilmos kutatócsoportja mutatta ki, hogy a kutya ugyanolyan módon kötődik az emberhez, ahogy egy gyerek kötődik a mamájához. És ha az állat elveszíti a szeretett személyt, stresszállapotba kerül, és teljesen kétségbe esik.

Amikor kitesznek egy kutyát az utcára, és elveszíti a gazdáit, az pontosan olyan, mintha egy gyereket kitennének

– hangzik el a filmben az egyik legmegrázóbb mondat. Az etológus professzor arról beszélt, hogy amikor a kutyák bekerülnek egy menhelyre, kezdetben vidáman ugrándoznak, de ahogy telik az idő, és nem viszi el őket senki, egyre depressziósabbá válnak.

„Amikor egy kutyát kiraknak az utcára, és elveszíti a gazdáit, az pontosan olyan, mintha egy gyereket kitennének” – Csányi Vilmosék világhírű kutatócsoportjáról és a kutyákról készült dokumentumfilm
Minél tovább van egy kutya a menhelyen, annál inkább elveszíti a lelkesedését.

Csányi Vilmos szerint ahogy a kutyával bánunk, megmutatja azt, ahogy magunkat szeretjük, és ahogy magunkkal bánunk. 

Hogy hogyan jutunk idáig, ezt vezeti végig a film. Lehet, hogy arról szól a film, hogy hogyan tanulnak a kutyák, de másodrészt arról is szól, hogy mi emberek hogyan tanulunk. Ezért izgalmas az etológia. De aztán mindenkinek más jut róla eszébe” – fogalmazott Veress Krisztina.

Az alkotók sok emberrel megnézették a filmet, köztük nem kutyásokkal is, és a reakciók nagyon hasonlóak voltak:

Sokan mondták, hogy elsírták magukat a végén. És sokan mondták, hogy a film felétől csak az járt a fejükben, hogy ők is akarnak egy kutyát.

A filmben szó lesz még sok minden másról is, például arról, 

  • hogy miért volt sokkal eredményesebb a kutya más fajoknál az emberi viselkedés leutánzásában,
  • hogy miért alakult ki, és mi a szerepe a kutya szemén kialakult fehér résznek,
  • hogy hogyan képzik a vakvezetőket és a rendőrkutyákat,
  • és hogy miért tartanak ma egyre többen kutyát, és mindez hogy függ össze a gyerekneveléssel.

A Miért a kutya a legjobb barátunk? című dokumentumfilmet február 27-től láthatják az RTL+-on.

 

#Tudomány-Tech#kutya#etológia#csányi vilmos#RTL+#dokumentumfilm#rtl#noé állatotthon#kutyaiskola#Kubinyi Enikő#rtl plusz#háziállat#ma#kulisszatitkok#így készült

Címlapról ajánljuk