Életmód

Egy magyar faluba vágyott a halálos beteg svájci férfi, teljesítették utolsó kívánságát

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 12:37

A 72 éves Matthias gyógyíthatatlan beteg, tüdőrákban szenved. Utolsó kívánságát önkéntesek teljesítették, 3200 kilométeres utat szervezve.

Hans és Michael, a Bajor Vöröskereszt önkéntesei megható utazásra vállalkoztak, hogy teljesítsék egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő férfi álmát. Összesen 3200 kilométert tettek meg Európán keresztül, Svájcból egy apró délnyugat-magyarországi faluba, Lábodra, ahol a 72 éves Matthias átélhette azt, amire igazán vágyott.

Lábod egy nagyjából 1700 lelkes, festői szépségű falu Somogy megyében, amely gazdag természeti környezetéről, vadvilágáról ismert. A svájci Bad Reichenhallban élő férfi itt vásárolt egy kis házat, nyugodt menedékként a mindennapok stressze elől. Egészen a közelmúltig itt élt, otthonának Lábodot tartotta. Daganatos megbetegedése miatt azonban másképpen alakult élete. Gyógyíthatatlan tüdődaganata előrehaladott stádiuma miatt Matthias jelenleg egy hospice-házban él. Ezekben a házakban gyógyíthatatlan beteg, jellemzően daganatos megbetegedésben szenvedő embereknek adják meg a lehetőséget a méltó halálra, az odáig vezető utat a lehetőségek szerint megkönnyítve.

Ajánló: „Készülök a semmire, kislányom” – Tamás és családja a halál közelébe engedték a kamerát, megrendítő film készült az utolsó napokról

Matthiasnak a Bajor Vöröskereszt Hospicemobilja, illetve önkéntesei segítettek. A salzburgi Szívem vágya projekttel a Vöröskereszt súlyos beteg emberek utolsó, szívből jövő kívánságát szeretné teljesíteni, teljesen ingyenesen minden oldalról. Sem a megajándékozott nem fizet, sem a Vöröskereszt, a kisebb csodákat önkéntesek hívják életre. 

 A férfit kísérő önkéntesek egyikét, Florian Haltert a Bajor Vöröskereszt honlapján idézték:

Az, hogy mindezt újra lássa és átélhesse, szívügye volt, amit a Hospice Mobile segítségével örömmel teljesítettünk.

Csapatával mindössze két nap alatt megszervezték a rendkívül hosszú utat, hogy Matthias és barátnője Magyarországon végigjárhassák múltjukat. Az út a svájci hospice-ból indult, itt vették fel az önkéntesek a párt, majd elkísérték őket otthonukba, Bad Reichenhallba. Másnap egy új önkéntes csapattal utaztak tovább Lábodra.

A szűkszavú beszámoló szerint az itt töltött napokban a pár felidézte emlékeit, az erdőkben keresték a nyugalmat és találkoztak régi barátaikkal.

A Magyarországról a svájci hospice-ba való kétnapos visszaúton a hála és a mély belső elégedettség volt az arcára írva

– fogalmazott Florian Halter.


Nyitókép: Herzenswunsch Hospizmobil BRK BGL / Facebook

 

 

#Életmód#svájc#daganatos betegség#Lábod#hospice

Címlapról ajánljuk