Életmód

A magány veszélyesebb az alkoholnál és a cigizésnél is az idősek egészségére

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 19:15

Egy kutatás szerint a dohányzásnál, az alkoholnál és az elhízásnál is károsabb lehet az egészségre a magány. A covid-járvány óta azonban folyamatosan nő azok száma, akik egyedül érzik magukat.

Az idősebb felnőttek számára a magány veszélyesebb lehet a dohányzásnál, az alkoholnál és az elhízásnál is, írja a studyfinds.org a Regenstrief Institute és az Indiana University School of Medicine kutatása alapján.

A tanulmányból kiderül, hogy az idősekkel foglalkozó egészégügyi szakemberek „egy csendes epidémia” frontvonalában harcolhatnak. Dr. Monica Williams-Farrelly, a Regenstrief tudósa arról beszélt, hogy a szakmákban ugyanolyan fontos megkérdezni az idősektől azt, hogy mennyire magányosak, mint hogy dohányoznak-e, vagy hogy mérik-e a vércukrukat.

Arról beszélt: „A magány egyszerűnek tűnhet, de nagyon bonyolult lehet észrevenni, és kezelni. Már a Covid-19 előtt is egyre nagyobb problémává kezdett válni, de a karanténintézkedések megakadályozták azt, hogy sokan kapcsolatba lépjenek másokkal, ami súlyosbította a problémát”.

A magány veszélyesebb az alkoholnál és a cigizésnél is az idősek egészsége számára
Fotó: Pixabay

Az EU és a pápa szerint is probléma a magány

Nemcsak a fentebb idézett kutatás világít rá arra, hogy mekkora probléma a magány az idősek számára. Nemrég a Euronews arról számolt be: hét észak-európai országban indultak olyan programok, amelyekkel főként az idősek elszigetelődését szeretnék megakadályozni. A módszer sokféle: a közösségi programoktól a rendelhető buszjáraton át az okos képernyőig sok mindent bevetnek, hogy visszafordítható legyen a „csendes epidémia”.

Az egyik norvég koordinátor, Elin Thygesen arról beszélt: „Tudjuk, hogy a magányos és elszigetelt embereknél fennáll a depresszió veszélye és a különböző betegségek kockázata. Ezért nagyon fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, lássuk, hogyan tudjuk bevonni az embereket, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy jobb minőségű életet élhessenek”.

Felidézték: az európaiak több mint egyharmada tapasztalja a társadalmi elszigeteltséget és magányt. Magyarországon ez az arány 12-13 százalék között van.

Nemcsak az EU, hanem Ferenc pápa is tisztában van a probléma súlyosságával. Tavaly a nagyszülők világnapjára választott témája is a magány volt, mottónak pedig azt választotta: „Ne hagyj magamra idős koromban”.

A vatikáni dikasztérium sajtóközleménye szerint a választott téma célja az volt, hogy „felhívja a figyelmet arra, hogy a magány sok idős ember életében keserű valóság, akik gyakran a kiselejtezés kultúrájának áldozatai”.

Kevin Farrell bíboros, a Világiak, a család és az élet vatikáni dikasztériumának prefektusa pedig arról beszélt: „a családokat és az egyházi közösséget arra hívják, hogy járjanak élen a találkozás kultúrájának előmozdításában, hogy hozzanak létre tereket a megosztásra, a meghallgatásra, a támogatás és a szeretet kifejezésére: így az evangéliumi szeretet konkréttá válik”.

A magány veszélyesebb az alkoholnál és a cigizésnél is az idősek egészsége számára
Fotó: Pixabay

Korai halált okoz a magány

Korábban a Glasgow-i Egyetem kutatói is drasztikus következtetésekre jutottak a magányról szóló kutatásuk folyamán. 

Kiderült: 77 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg hamarabb azok, akiket nem látogatnak családtagjai, és egyedül élnek.

Mi lehet a megoldás? Roman Raczka, a Brit Pszichológiai Társaság elnöke arról beszélt: „fontos megérteni, milyen jelentős közegészségügyi problémákat okoz a magány, és milyen fontos társadalmi szinten tenni ellene. Ezt úgy kezdeményezhetjük, hogy megismerkedünk a magány különböző dimenzióival és okaival”.

Kiemelte: már havi egy látogatás is csökkenthet a korai halálozás kockázatán, ugyanis ez a fajta rendszeres szociális interakció is potenciálisan védő hatást fejt ki. Így tehát nemcsak az idősotthonokban dolgozók, valamint az egészségügyi szakemberek feladata, hogy megvédjék az időseket a magány okozta, sokkolóan nagy veszélytől, hanem családtagjaiké és fiatalabb barátaiké is.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#magány#idős#veszély#egészség#alkohol#dohányzás#kutatás#pápa#eu#segítség#öreg

Címlapról ajánljuk