Életmód

Korai halált okoz az egyedüllét: magányosan élni olyan káros, mintha naponta 15 cigit szívnánk el

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 16:06

Milyen gyakran érezzük magunkat egyedül? Ha arra jutunk, hogy túl magányosak vagyunk, aggódni is elkezdhetünk, az egyedüllét ugyanis hosszútávon a szervezetünknek sem tesz jót.

Tudta, hogy letesztelheti, mennyire magányos? A UCLA egyetem még 1978-ban készített el egy tesztet, ami segíthet megmutatni, mi is hiányzik a szociális életünkből. Aki magas pontszámot ér el akár az eredeti teszten, akár annak felújított verzióin, nemcsak a mentális, hanem a fizikai egészség miatt is aggódhat.

Ugyanis kutatók szerint magányosnak lenni egészségügyi szempontból pont olyan káros, mint elszívni naponta 15 cigarettát.

Nem az egyedüllétről van szó, amire mindenkinek szüksége van időről időre. Magányosnak lenni ugyanis társaságban is lehet, ha úgy érezzük, nem tudunk kapcsolatot tartani a körülöttünk lévőkkel.

Korábban a Regenstrief Institute és az Indiana University School of Medicine kutatása mutatta ki, hogy a magány egy „csendes epidémia”, amely számos embert – főleg időseket – érint manapság. Dr. Monica Williams-Farrelly, a Regenstrief tudósa arról beszélt: „A magány egyszerűnek tűnhet, de nagyon bonyolult lehet észrevenni, és kezelni. Már a Covid-19 előtt is egyre nagyobb problémává kezdett válni, de a karanténintézkedések megakadályozták azt, hogy sokan kapcsolatba lépjenek másokkal, ami súlyosbította a problémát”.

Cikkajánló: Örök szingliként is lehet boldognak lenni? Egy új kutatás szerint a kötődési stílus befolyásolhatja, miért maradhat valaki szingli, és hogyan boldogulhat egyedülállóként hosszútávon.

A magány mint társadalmi probléma ellen küzdő CEL alapítvány szerint „azok az emberek, akik gyakran, vagy folyamatosan magányosak, nagyobb eséllyel szenvednek mentális problémáktól, mint a szorongás, vagy a depresszió. Körükben az öngyilkosság fontolgatása is megjelenik”.

Vivek Murthy, az USA tisztifőorvosa arról beszélt: „a magány és a társadalmi elszigeteltség 26 és 29 százalékkal növelik meg az idő előtti halál kockázatát.” Hozzátette, hogy a hatás olyan súlyos, mintha napi 15 cigarettát szívnánk el. A dohányzáshoz hasonlóan pedig a magány a szívbetegségek és a sztrók kockázatát is növelik: előbbit 29, utóbbit 32 százalékkal.

A magány minden korosztályra veszélyt jelent, de statisztikailag a fiatal felnőttek, valamint az idősek a legkitettebbek neki.  A húszas évek után általában hatvan éves kor körül jelentkezik újra a magány, innentől pedig egyre fontosabb problémává válhat.

Cikkajánló: Megoldás a magányra – bérelhető barát, partner, apa. Egy koreai részmunkaidős portálon jelent meg a hirdetés, aminek feladója cseresznyevirág-néző randevúra keresett vállalkozókat. A felkérés nagy port kavart, de hamar kiderült, hogy hasonló szolgáltatások már sok helyen elérhetők Japánban, Kínában és Koreában is. De vajon miért döntenek úgy az emberek, hogy barátot, partnert, apukát vagy beszélgetőpartnert bérelnek?

Még súlyosabbá teszi a problémát, hogy számos embernek nehezére esik bevallania, hogy magányos, így segítséget kérni a problémára, vélte Mark Rowland, a brit Mental Health Foundation munkatársa.

Szerinte gyakran „internalizáljuk a magányt, és a saját jellemhibánkként kezdjük azt kezelni: azt hisszük, hogy nem vagyunk elég érdekesek, nem vagyunk elég értékesek. Ez egy ördögi körhöz vezethet, amely során elveszthetjük az önbizalmunkat, és túlságosan visszahúzódóvá válhatunk.”

A magány „berozsdásít”, valamint „felzabálja az önképedet”, és „megkérdőjelezi az emberi értékedet”, véli Rowland. Ám ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, könnyebben elkerülhetjük, hogy magányosak legyünk:

  • Mindig igyekezzünk elfoglalni magunkat valamivel, legyenek hobbijaink.
  • Stimuláljuk az elménket: erre ugyanúgy jó egy podcast, mint standupot nézni, vagy fitneszezni.
  • Mozogjunk sokat: akár egy séta a parkban is jót tehet, ha túl nagy a nyomás, de a rendszeres testmozgással garantáltan javul a közérzetünk.
  • Próbáljunk kapcsolódni azokhoz, akikkel a nap során találkozunk: már egy szemkontaktus és egy kedves köszönés is segíthet.
  • Keressünk olyan társaságot, ahol megértenek: igyekezzünk megtalálni a hasonló tapasztalatokkal és érdeklődési körökkel rendelkező embereket, társaságokat.
  • Töltsünk időt háziállatainkkal: ők feltétel nélküli szeretetet adnak, és segítenek abban, hogy más emberekkel is megismerkedjünk.
  • Próbáljuk jó célra használni a közösségi médiát: fókuszáljunk a közösségi média pozitív oldalára, és keressünk pozitív közösségeket.

Gondolkodjunk el ahhoz, hogy pszichológushoz menjünk. Mindenféle terápia, ahol beszéltetnek, segíthet leküzdeni a magány érzését.

Nyitókép: Unsplash

#Életmód#magány#egyedüllét#egészség#teszt#megoldás#időskor#járvány#lezárás

Címlapról ajánljuk