Életmód

Lelkesen gyakorolta a virális „tradwife” életmódot az anyuka, csúnya válás lett belőle

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 13:20

A nő 26 évesen otthagyta a munkáját, hogy teljes időben háziasszonykodjon, és nevelje a gyerekeket, de rossz vége lett a dolognak.

Visszaütött a „tradwife”, azaz „hagyományos feleség” életmód egy amerikai influenszernek, Enitza Templetonnak, aki 26 évesen hagyta ott a munkáját, hogy teljes időben háziasszonykodjon és nevelje a gyerekeket, miközben a férje tartja el.

Most már úgy gondolja, hogy az életstílus „fájdalmas” és „sivár” volt, valamint az vezetett a válásához, hogy inkább fókuszált arra, hogy 30 másodperces TikTok-videókban tűnjön boldognak, minthogy a valóságban is az legyen.

Mi az a tradwife?

A „tradwife” trendről már korábban hosszabb cikket is írtunk: ők azok a nők, akik a hetven évvel ezelőtti háziasszony-ideál szerint igyekeznek élni 

sminkben, pin up-ruhákban takarítanak és főznek otthon, gondozzák a házat, és a férjeik kívánságait mindig a sajátjaik elé helyezik. 

Az életüket tengernyien dokumentálják a közösségi médiában, ami vagy rajongást, vagy dühöt és megvetést vált ki. A mindig ápolt és engedelmes nő képe leginkább csak a plakátokon és a filmekben létezik, így óriási terhet róhat arra, aki igazodni próbál hozzá.

Templeton tíz éven keresztül élt így: minden napja hajnali négykor kezdődött, amikor nekiállt kenyeret dagasztani, és egészen éjszakáig folytatódott a házimunkával és a négy gyerek nevelésével. Ma már aktivistaként küzd, hogy segítsen nőknek otthagyni olyan kapcsolatokat, ahol különösen kirívó az erőegyensúly hiánya.

Egy tradwife ugyanis a definíciójából adódóan képtelen a saját lábán állni, eltartani magát: a férj az eszményi családkép egyetlen kenyérkeresője.

Csak még egy gyerek!

Templeton szigorú evangélikus családban nőtt fel, ahol gyakorlatilag belenevelték abba, hogy háziasszonyként érezze jól magát, és a gyerekvállalás legyen számára a legfőbb, legszentebb cél. Ám miután megszületett első gyereke, üresnek és magányosnak érezte magát.

„Arra gondoltam, hogy ó, talán még több gyerek segíteni fog. Csak nem vagyok eléggé anyuka. Csak még több gyerekre van szükségem, hogy megmozgassam az anyai izmaimat, és akkor teljesen elégedett leszek” – idézte fel a nő a CNN-nek.

Ám a negyedik gyerek után se lett boldog, a keserűsége pedig a házasságára is elkezdett kihatni. Ekkor ment el először pszichológushoz, akinek segítségével rájött, hogy „rosszul van súlyozva” a párkapcsolata, és hogy soha nem lehet boldog, amíg függetlenné nem válik.

Tízéves űr az önéletrajzban

Végül annyira nem bírta az anyagi és a lelki kiszolgáltatottságot a nő, hogy a válás mellett döntött. Most egyedül neveli gyerekeit, és annak ellenére sikerült munkát szereznie, hogy önéletrajzában tízéves űr volt a tradwife-kodás miatt.

Azt elismeri, hogy elég durva volt 37 évesen újrakezdenie, ám úgy érzi, hogy a nehézségek ellenére is jót tett neki az, hogy a saját lábára állt, és önállóan döntött az életéről.

Korábban arról írtunk, hogy a tradwife mozgalomban részt vevő nők egy olyan korszakot idealizálnak, amikor a nők kevesebb önállóságot és kevesebb jogot élveztek, mint most. Ez pedig hamis nosztalgia egy olyan korszak iránt, amely a lakosság többsége számára nem létezett, és amely hihetetlenül megalázó, lekezelő és nehéz volt a nők számára.

Templeton azt a tanácsot adná a többi nőnek, aki jelenleg tradwife-szerepbe ragadva él: gondoljanak vissza kislánykorukra, és kérdezzék meg maguktól, hogy belső gyermekük tényleg efféle életre vágyik-e.

Nyitókép: YouTube

#Életmód#feleség#tradwife#tiktok#konzervatív#önálló#válás#anya#munka

Címlapról ajánljuk