Életmód

Ezt semmiképp ne csináld szex előtt, mert abból nagy baj lehet

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 4:47

Van egy tevékenység, amit már kisgyerekként mindenki megtanul és naponta legalább egyszer csinál is. Na, mostantól ne a szex előtt.

Egy, a párunkkal vagy partnerünkkel töltött este után fogat szoktunk mosni, hogy ha esetleg egy kis romantikázás is belefér, akkor ne legyen hamburger- és borízű a szánk. Ezek teljesen érthető indokok, csakhogy az a baj a szex előtti fogmosással, hogy nem kifejezetten egészséges, sőt, kifejezetten káros szokás.

A Healthdigest cikke szerint a fogmosás és a fogselymezés valójában a legrosszabb dolog, amit szex előtt tehetünk, legalábbis a fogászok ​​és az intim egészséggel foglalkozó szakemberek szerint. A normál fogkefe használata, az elektromos fogkefével való fogmosás, és a fogak közti fogselymezés mind mikroszakadásokat okozhatnak a fogínyünkön vagy a szánk belsejében. Ez jelentősen növeli annak kockázatát, hogy elkapjunk valamilyen nemi úton terjedő betegséget. 

Ezt semmiképp ne csináld szex előtt, mert abból nagyon nagy baj lehet
Fotó: Getty Images

Bármely testrész, ahol a bőr vagy a nyálkahártya sérült – vágás a szájban, karcolás a bőrön – növeli a betegség kockázatát. Ha a területet nem tisztítják meg, és az immunrendszer nincs jó állapotban, akkor pedig pláne nagy a kockázat

– mondta Dr. Erika Schwartz, belgyógyász a The Intimacy Solution: Life Lessons in Sex and Love című könyv szerzője.

Ugyanez érvényes a csókolózásra és az orális szexre is. Schwartz szerint sokakban él tévhit, miszerint ha elkerülik a konkrét behatolást, akkor kevésbé vannak kitéve szexuális úton terjedő betegségeknek. Ez azonban egyáltalán nincs így. Bár nem túl gyakori, de orális szex útján is lehet HIV-fertőzést kapni, a herpeszről, a HPV-ről, a szifiliszről, a kankóról, a chlamydiáról, vagy a hepatitis–B-ről már nem is beszélve.

De mi a helyzet a fogmosással az orális szex után?

Bár érthetőnek tűnik, hogy orális szex után nem sokkal meg akarjuk mosni a fogunkat, de az egészségügyi szakemberek szerint ez sem jó ötlet. Az aktus után a szánkban veszélyes baktériumok vagy vírusok maradhatnak, amelyek egy esetleges fogmosás okozta vágáson vagy mikrokarcon keresztül bejuthatnak a szervezetünkbe.

A legjobb megoldás a szex előtti szájfertőtlenítés és az ellenőrzés, hogy nincs-e bármilyen nyílt seb a szánkban. Itt jön képbe a rendszeres fogorvosi ellátás, hogy meggyőződjünk arról, hogy megfelelő állapotban van az ínyünk. És persze itt sincs új a nap alatt. Ha biztosra akarunk menni, akkor az óvszer és a fogvédő viselése javasolt orális szex esetén is. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#fogmosás#szex#higiénia#közösülés#egészség

Címlapról ajánljuk