Életmód

Mészáros Lőrinc esküvője sehol sincs ahhoz képest, amit most Indiában tartanak

rtl.hurtl.hu

2024. március 2. 13:51

Várkonyi Andrea csak álmodhatott olyan esküvőről, mint amit Indiában tartanak a napokban. Ázsia leggazdagabb emberének legkisebb fia házasodik, 1200 vendéget várnak, és nem spórolnak semmin: templomokat építettek, megvendégeltek ötvenezer falusit, és kilencoldalas dress code-ot írtak elő a meghívottaknak, akik között ott lesz Mark Zuckerberg és Bill Gates is. Ja, és nem más szolgáltatja a zenét, mint Rihanna, aki ASAP Rocky társaságában érkezett Gudzsarátba.

Az emberiség történetének egyik legpompásabb esküvőjére készülnek Indiában, ahol a világ leggazdagabb emberei gyűlnek össze a hétvégén Anant Ambani és Radhika Merchant háromnapos előnászi ünnepségére. India és egyben egész Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani – aki a becslések szerint több mint százmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik – nem spórolt legkisebb fiának esküvőjén, ahova nagyjából 1200 vendéget várnak.

A március elsején, pénteken kezdődő, vasárnapig tartó előnászi ünnepséget az Ambani család székhelyén, Gudzsarát államban tartják. Erre készülve a család már szerdán pazar lakomát adott helyi falusiaknak, hogy áldásukat adják a házasságra. Az indiai sajtóban megjelent beszámolók szerint 51 ezer embert láttak vendégül. Az esküvőre készülve pedig 14 templom építésébe kezdtek.

Mészáros Lőrinc esküvője sehol sincs ahhoz, amit most Indiában tartanak
Radhika Merchant és Anant Ambani a Nita Mukesh Ambani Kulturális Kközpont megnyitóján, Mumbaiban, 2023. március 31-én. Fotó: Vijay Bate/Hindustan Times via Getty Images

Az előnászon a legnagyobb indiai sztárok mellett a világ minden tájáról érkeznek államfők, politikusok és üzletemberek, jól mutatva, mennyire megkerülhetetlen szereplője lett a világgazdaságnak a 66 éves örömapa, Mukesh Ambani, aki az apja által alapított cégből India legnagyobb vállalatcsoportját hozta létre.

A sztárfellépő – David Blaine amerikai illuzionista mellett – a magánkoncerteket csak nagyon ritkán vállaló Rihanna lesz, akinek fellépéséért az indiai sajtóban megjelent beszámolók szerint legalább nyolcmillió dollárt, azaz nagyjából hárommilliárd forintot fizettek. Az énekesnő csütörtökön érkezett meg a helyszínre, ASAP Rocky társaságában.


Az amerikai énekesnő hatalmas, több ládányi poggyásszal érkezett az eseményre, az erről készült videót az Instagramon tették közzé. Rihanna hozzászólása szerint a számtalan láda rejti a színpadi kellékeket.


A kiszivárgott részletek szerint a vendégeket kilencoldalas dress code, valamint fodrászok és sminkesek hada várja, és arra is lehetőségük lesz, hogy hagyományos indiai ruhákba öltözhessenek – igaz ez utóbbi szórakoztató programelem csak korlátozott számban elérhető. A vendégekre száz szakács főz majd ötszáz különböző ételt, hogy senkinek se kelljen kétszer ugyanazt ennie.

Az előnászt egy 1200 hektáros, tízmillió fával teleültetett kertben tartják, ahol a világ legnagyobb mangófaültetvénye is megtalálható. A vendégek meglátogatják az Anant Ambani szívügyének számító menhelyet is, ahol több mint kétezer mentett állat él, köztük leopárdok, tigrisek, oroszlánok és elefántok.

A vendégek között a legnagyobb indiai filmsztárok, zenészek, sportolók mellett ott lesz Bill Gates, Mark Zuckerberg, James Murdoch és Ivanka Trump, valamint Bob Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója.


A listán szerepel még Bhután királya és királynéja, Katar kormányfője, valamint Stephen Harper egykori kanadai miniszterelnök, Carl Bildt volt svéd kormányfő, Kevin Rudd, Ausztrália egykori miniszterelnöke és Bolívia korábbi elnöke, Jorge Quiroga is. Az üzleti életből ott lesz a világ második legnagyobb vállalata, a szaúd-arábiai állami olajcég, az Aramco igazgatótanácsának elnöke, a Google elnöke és CEO-ja, valamint a Wall Street olyan nagyágyúinak a vezetői, mint a Morgan Stanley, a Bank of America vagy a Blackstone.

És ez még csak nem is maga az esküvő lesz. Azt júliusban tartják, és egyelőre még semmilyen információi nem szivárgott ki róla.

Kicsoda Mukesh Ambani? 

A 66 éves üzletember 2004-ben került fel először a Forbes magazin leggazdagabb embereinek listájára, majdnem hárommilliárdos dolláros becsült vagyonnal, ami azóta folyamatosan csak nőtt. Az indiai Economic Times című lap jellemzése szerint mindig nagyban gondolkodó üzletember 2002-ben vette át elhunyt apjától a Reliance vég vezetését. A textiliparban indult, majd az olajiparra is kiterjeszkedő vállalat – ami a világ legnagyobb olajfinomítóját építette fel az indiai Gudzsarát államban – rohamos fejlődésnek indult: bevétele a tizenhétszeresére, profitja a hússzorosára nőtt. A cég India legnagyobb vállalatóriása lett, már a telekommunikációban, a kereskedelemben és a médiában is kiépítette állásait.

India, a pompás esküvők országa

Indiában hosszú hagyománya van a gazdagságot hirdető esküvőknek, amik jellemzően több napon át tartanak. Az indiaiak a Guardian cikke szerint több mint 75 milliárd dollárnyi összeget, azaz 27 ezer milliárd forintot költenek házasságkötésre, és az esküvőszervezés a negyedik legnagyobb iparág az országban.

Mukesh Ambani már 2018-ban megmutatta, hogy nem sajnálja a pénzt, ha gyermekei esküvőjéről van szó. Akkor a Bloomberg beszámolója szerint százmillió dollárt, azaz átszámítva több mint harmincmilliárd forintot költött el lánya esküvőjére, amin Beyoncé lépett fel, bár a BBC cikke szerint egy „a családhoz közel álló személy” 15 millió dollárra tette a költségeket.

Indiai luxusesküvő Budapesten

Hogy milyen egy indiai luxusesküvő, abból tavaly nyáron kaphatott ízelítőt Budapest, amikor két, Dubajban élő dúsgazdag indiai család a budai Várban tartotta meg gyermekeik lakodalmát ötszáz vendéggel és 150 fős személyzettel. Az esküvőn a Fókusz stábja forgatott:


Az esküvőn Rod Stewart volt a fellépő, aki a beszámolók szerint háromszázmillió forint alatt nem vállal ilyen fellépést.

A világ legdrágább esküvője

A Guinness Világrekordok szerint a világ legköltségesebb esküvőjét is egy indiai, Lakshmi Mittal acélmágnás tartotta a lányának 2004-ben. A franciaországi lakodalomnak a versailles-i kastély adott otthont, a lagzi 55 millió dolláros költsége a brit királyi esküvők költségét is bőven felülmúlta.

Ezt túlszárnyalhatta 2023 decemberében egy 26 éves texasi nő szintén Párizsban és a környékén tartott esküvője, ami a sajtóban megjelent beszámolók szerint 56 millió vagy 59 millió dollárba került.


Nyitókép:  Az Ambani család tagjai a sajtónak pózolnak Anant Ambani és Radikha Merchant eljegyzése alkalmából 2023. január 19-én. Fotó: Anshuman Poyrekar/Hindustan Times via Getty Images

 

#Életmód#esküvő#india#anant ambani#mukesh ambani#álomesküvő#luxus#leggazdagabb emberek#ma

Címlapról ajánljuk