Fókusz

„Itt vagyunk, hogy befogadjuk a hercegnőt a családunkba” – a Budai Vár egyik felét is kibérelték, elképesztő luxusesküvőt tartottak Magyarországon

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2023. június 30. 20:17

Két Dubaiban élő dúsgazdag indiai család szervezett esküvőt Budapesten. 500 vendég és 150 fős személyzet érkezett a fővárosba, és egy amerikai sztár is tiszteletét tette a rendezvényen. A helyszínen egyedül a Fókusz stábja forgatott. Hogy a háromnapos mulatságra pontosan mennyit költöttek, azt senki nem árulta el, de az a hír járja, hogy akár hatmillió dollár, azaz több mint kétmilliárd forint is lehetett az összköltség. Miért pont Budapestet választották, és mi minden történik egy luxusesküvőn? A Fókusz riportjából minden kérdésre választ kaphatnak. 

Lakshay Vachani és Alia Mahtani 2018-ban találkozott először, egy családi esküvőn Monacoban. „Összebarátkoztunk, és amikor néhány hónappal később Londonban egy másik eseményen összefutottunk, elmentünk egy krikettmeccsre, elhívott randira. Én azt mondtam, ha a kedvenc csapatom nyer, oké, de ha nem, akkor nem. Nyertek, és így kezdődött minden” – idézte fel Alia.

„Csodálatos útra léptünk, erre ez a csodálatos helyszín” – ilyen volt az indiai luxusesküvő a Budai Várban
Fotó: RTL Fókusz

Lakshay tavaly novemberben kérte meg Alia kezét, és azt tervezték, egy év múlva összeházasodnak. Aztán felmerült, hogy miért ne tartsák nyáron a szertartást, így elkezdték azt szervezni. A szülők a Fókusznak azt mesélték, hogy a szerelmes pár valami másra vágyott. 

Monaco, Párizs, Spanyolország, mind megvolt már. Azt mondták, legyen egy egyedi európai helyszín, például Budapest. Erre mi, oké, legyen Budapest

– mondta Kamal Vachani.

A Budai Vár hercegnője

A család először januárban járt Budapesten, már akkor beleszerettek a városba, és eldöntötték, hogy itt fogják tartani az esküvőt. Gyönyörű helynek tartják, gazdag kultúrával, történelemmel, az emberek szerintük vendégszeretőek és segítőkészek. 

„Csodálatos útra léptünk, erre ez a csodálatos helyszín” – ilyen volt az indiai luxusesküvő a Budai Várban
Fotó: RTL Fókusz

A szülők számára nem volt kérdés, hogy megadják azt, amire a fiatalok vágynak. 

A fiam azt mondta nekem, hogy minden lánynak van egy álma. Az ő menyasszonyának az, hogy ő legyen a vár hercegnője. Ez a vár most a Budai Vár. Most itt vagyunk, hogy befogadjuk a hercegnőt a családunkba.

Az ötszáz vendéget két luxushotelben szállásolták el, az egyikben a menyasszony, a másikban a vőlegény rokonságát. A Fókusz stábja az utóbbiban volt jelen, ahol a Ghari Pudzsára készültek. Ezen a rituálén jelképesen búzaszemet őrölnek, célja a háztartás jólétének jelzése. Sok hölgy ekkor sárgába öltözött, és nem véletlenül – ez a boldogság és az öröm színe.

„Csodálatos útra léptünk, erre ez a csodálatos helyszín” – ilyen volt az indiai luxusesküvő a Budai Várban
Fotó: RTL Fókusz

500 vendég és 150 fős személyzet érkezett Budapestre. Minden nap több rendezvény zajlott, és ahány parti, annyi öltözet. A férfiak sem úszták meg egy fekete öltönnyel.

Eljött a sangeet night, azaz a dalok éjszakája is, ahová vörösszőnyegen vonultak be a vendégek. A szervezők nagyon odafigyeltek arra, hogy a szigorúan kidolgozott forgatókönyv minden elemét betartsák. Ennél a mozzanatnál a vendégek az ifjú pár megjelenésére vártak, akik egyszer csak a mozdony tetején tűntek fel. Először a menyasszony jelent meg, elkezdett táncolni, majd pár másodperc múlva a vőlegény is próbálta felvenni a ritmust. 

A sangeet night olyan este, ahol mindenki kienged, bulizunk, és ünnepeljük a holnapi nagy eseményt. Két família egyesül majd, akik már most együtt táncolnak, együtt ünnepelnek. Nagyon fontos, hogy elengedjük magunkat, hiszen holnap az egyik család odaadja a gyermekét a másiknak, ami szomorú, ugyanakkor felemelő pillanat

– mondták nekünk a résztvevők.

A showból nem csak a fiatalok, az örömapák is kivették a részüket. A menyasszony édesapja közös táncot vállalt lányával, a vőlegényé viszont szólótáncot nyomott.

Sztárvendég érkezett, de nem a Backstreet Boys

Később megjelent a várva várt amerikai sztárvendég, akinek kilétét az utolsó pillanatig titkolták. A Grammy-díjas R&B énekes, Ne-Yo lépett fel a násznépnek. Állítólag a Backstreet Boys is szóba került, mint extra fellépő, de túl sokat kértek az exkluzív showért.

„Csodálatos útra léptünk, erre ez a csodálatos helyszín” – ilyen volt az indiai luxusesküvő a Budai Várban
Fotó: RTL Fókusz

Az esküvő napjára a Budai Vár egyik felét bérelték ki a szervezők. A rendezvényt a két család egy indiai esküvőszervező cégre bízta, ők is sok embert hoztak magukkal, de magyar szolgáltató is közreműködött. 400 ember dolgozott azon, hogy minden flottul működjön. 

A vacsora és a parti helyszínén rengeteg virág fogadta a Fókusz stábját. Egy londoni cég felelt értük, a hatalmas szállítmányt egyenesen Hollandiából érkezett. Volt embernagyságú csokor, amit négy ember húzott el kocsival. 

Hosszú, bensőséges szertartás

A vőlegény szüleivel kézen fogva érkezett, a menyasszony családja az esküvő helyszínének kapujában fogadta őt. Lakshay egy kisebbfajta zsámolyra állt, az örömanya festéket kent a homlokára, és a pap segítségével elvégezte a szertartást, amivel jelképesen befogadta őt a családba.

„Itt két város van egyben: Buda és Pest. Nálunk pedig két család válik most eggyé. Csodálatos útra léptünk, és erre ez tökéletes helyszín” – foglalta össze a vőlegény.

„Csodálatos útra léptünk, erre ez a csodálatos helyszín” – ilyen volt az indiai luxusesküvő a Budai Várban
Fotó: RTL Fókusz

A családok helyet foglalta a nézőkkel szemben és kezdetét vette egy hosszú, bensőséges, csaknem egyórás szertartás. A pap elkészítette az ifjú pár horoszkópját, ez alapján tartották most az esküvőt – hét közben, mert a csillagok állása szerint szombattól már nem lett volna szerencsés a házasságkötés.

Eljött az úgynevezett Palli-Pallo ideje is, amikor a menyasszony fejkendőjének végeit csomóba kötik a vőlegényével. Aztán a pár körbesétálta a szent tüzet, ez jelenti a házasság megkötését, majd jött a tűzijáték.

„Indiában családok házasodnak össze”

Az indiai esküvők hagyományairól Somi Panni indiológus beszélt a Fókusznak. Azzal kezdte: az, hogy indiai esküvő, valójában nem jelent semmit. 

India egy nagy ország, sokféle kultúrával, így pontosan tudni kell, hogy melyik területről származik a pár, milyen kulturális környezetben élnek, milyen vallásúak. 

Lehet például muszlim vagy hindu, de azon belül sem mindegy, hogy például pandzsábi vagy szikh. Egy dél-indiai esküvő ugyanis teljesen másképp néz ki, mint egy északi. Kiderült, ez esetben mindkét család szindi eredetű volt, így könnyen ment a szervezés, senkinek sem kellett a másikhoz alkalmazkodni. 

Indiában családok házasodnak össze, ez egy nagyon fontos tétel. Nem két forrófejű fiatal az, aki dönt. Van is egy ilyen mondás Indiában, hogy a házasság az sokkal komolyabb dolog annál, mint amit rá lehet bízni két forrófejű fiatalra

– tette hozzá az indiológus.

Esküvők esetében ráadásul kötelező az utazás: ha Indián belül is szervezik az esküvőt, akkor sem otthon. Egy külön iparág fejlődött ki erre, nagy csarnokok vannak, ahol a több száz fős násznép elférhet.

Sommi Panni azt mondta, néha tragédiaként élik meg az indiai családok, ha lány születik. „Hogyha sok lánya van valakinek, akkor annyiszor fog eladósodni, annyiszor megy teljesen tönkre az egész család egy-egy ilyen esküvő miatt” – fogalmazott. 

Ez esetben ez a veszély nem fenyegetett, hiszen jól szituált, gazdag családról van szó, Vachani úr például egy élelmiszerbolt-hálózatot birtokol az Egyesült Arab Emirátusokban. 

Hogy mennyibe került az esküvő, azt pontosan nem tudjni, de egyes pletykák szerint 6 millió dollár, azaz több mint 2 milliárd forint volt az összköltség.

#Fókusz#Videó#Életmód#india#esküvő#luxus#budai vár#budapest#ma

Címlapról ajánljuk