Életmód

Ezekkel az egyszerű trükkökkel minden autós spórolhat a benzinen

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 14:25

Egyre drágább az élet, egyre drágább az autózás. De ha leleményes autósok vagyunk, spórolhatunk a benzinen.

Összeállítást közölt a Blikk és az Auto Bild arról, hogyan takaríthatunk meg kisebb-nagyobb összegeket az autózáshoz kapcsolódó költségeken, például a benzin árán. Azt írják a benzinnel kapcsolatban: „különösen az ingázóknak fontos, mikor és melyik kúthoz érdemes menni tankolni. Akad néhány költségcsökkentő módszer, ugyanis a benzinkutak kötelesek jelenteni az üzemanyagárakat a piac átláthatóságáért”.

Éppen ezért akadnak már olyan weboldalak, amelyek másodpercek alatt ellenőrizni tudják az üzemanyagárakat az ön közelében lévő kutakon, és kiválasztani azt, ahol a legolcsóbb a benzin.

Érdemes még előrelátóan tankolni, ugyanis a benzinkutak akár többször is változtathatják áraikat a nap folyamán. Általában reggel hét környékén a legdrágább a benzin, valamint délután négy körül is felmegy az ár a tapasztalat szerint. Szerintük

ha kedvező áron szeretne tankolni, menjen este hat és hét vagy nyolc és kilenc óra között.

Az üzemanyag minőségére is érdemes odafigyelni. Nagyon kevés motor tudja kihasználni a prémium üzemanyagok magas oktánszámát. Az E10-es használata a legtöbb benzinmotor számára megfelelő.

És persze a vezetési stílus is sokat számít, az előrelátó, kimért és nyugodt sofőrök akár 25 százalékkal kevesebb üzemanyaggal közlekednek egy pirostól pirosig száguldozó, nagyokat fékező, a motort pörgető vezetőnél.

Ezekkel a leleményes trükkökkel minden autós spórolhat a benzinen
Korszerű, EVO plus üzemanyagok töltőoszlopai és MOL Plugee elektromos töltőhely a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomásán, a Könyves Kálmán körúton. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Miért drágul a benzin, ha már nem olyan súlyos az infláció?

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: a benzin literje 14 forinttal, a gázolajé pedig 21-gyel lett drágább február közepén, hamarosan pedig több mint 600 forintba kerülhet az üzemanyag az elemzők szerint. Nagy Márton miniszter azt ígérte, hogy a régió középmezőnyében tartják az átlagárakat. Most Romániában 70, Horvátországban és Szlovéniában pedig 45 forinttal olcsóbb a benzin, mint Magyarországon.


Arról is beszámoltunk: a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint nem a forgalmazókon múlik, hogy nem tudnak árat csökkenteni, hiszen drága a nyersolaj, és gyengül a forint. A szövetség főtitkára azt mondta: „nem a forgalmazókon múlik, hogy nem csökken az üzemanyag ára. Sajnos akkor, amikor az üzemanyagárak árszintjét alapvetően meghatározó paraméterek, így a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint árfolyama dollárral, euróval szemben kedvezőtlen irányba változik, annak sajnos az árakban meg kell jelenni”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az RTL Híradónak azt írta: folyamatosan elemzik az üzemanyagárakat befolyásoló tényezőket és folyamatokat, így az alkalmazott árrés alakulását is. Ugyanakkor ők is megjegyzik, hogy az üzemanyagárak mozgását jelenleg elsősorban a bizonytalan nemzetközi környezet befolyásolja.


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#vezetés#sofőr#benzin#ár#pénz#spórolás#trükk#drága#benzinkút#tankolás

Címlapról ajánljuk