Belföld

Videón, ahogy a telefonját nyomogatja a Volánbusz sofőrje 100 km/órás sebességnél

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 16. 17:10

A videót készítő utas szerint „ez életveszélyes és bűncselekmény”.

Hajmeresztő videót küldött az RTL-nek egy olvasónk, aki ma reggel Pécsről tartott Budapestre a Volánbusz járatával. A felvételen látszik, hogy a busz sofőre tartóra tett telefonján böngészi a közösségi médiát (valószínűleg a Facebookot), miközben nagyjából 100 km/órával vezet.

Olvasónk szerint arról írt, hogy a sofőr viselkedése „életveszélyes és bűncselekmény” volt. Lapunk megkereste a videóval a Volánbusz sajtószolgálatát is: megkérdeztük, hogy véleményük szerint történt-e törvénysértést, illetve hogy terveznek-e feljelentést tenni, vagy szankciókat hozni a sofőrrel szemben.

A KRESZ szabályai azonban némileg trükkösek az ügyben, ugyanis itt a kézben tartott, tehát nem a tartóra rakott mobiltelefon használatát taglalják: a szabály szerint „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”. A karrendezes.eu szakportál szerint „a telefonhasználat szabályos is lehet, ha azt a sofőr nem a kezében tartja”, ám arra nem térnek ki, konkrétan mi a helyzet az autós telefontartóra szerelt készüléken való internetezéssel.

A mobiltelefon vezetés közbeni használatát 15 ezer forintos helyszíni bírsággal és három büntetőponttal büntetheti a rendőr. Ha a feljelentés lesz az ügyből, akkor szabálysértési eljárásban 30 ezer forintra emelkedhet a bírság.

Nyitókép: rtl.hu / olvasónk

#Belföld#volánbusz#sofőr#telefon#sebesség#utas#Videó

Címlapról ajánljuk