Életmód

Ezért ne panaszkodjunk – csak rosszabbul fogjuk érezni magunkat tőle

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 14:51

Miért rossz a panaszkodás, miért könnyű rászokni, és mit tegyünk helyette?

Könnyű rászokni a panaszkodásra, és ez az idegrendszerünknek is köszönhető – derül ki az Inc. cikkéből.

Ha valamit sokszor csinálunk, akkor mielin jön létre, ami megerősíti az adott tevékenységért felelős idegpályákat. Ám az idegrendszerünk nem hoz értékítéleteket: ha valamilyen jó dolgot csinálunk újra és újra, akkor hasznos képességre és szokásra teszünk szert, de ha rossz dolgot ismételgetünk, az rossz szokásként rögzül. Az agyunk működése így is, úgy is átalakul.

Ha sokat panaszkodunk, egy idő után könnyebb lesz negatívan állnunk a dolgokhoz, mint pozitívan, és a panaszkodás válik az alapértelmezett viselkedéssé. 

Sokan azt gondolják, jobban lesznek, ha kiadják magukból a negatív érzéseket. A tudomány szerint azonban a panaszkodás csak tovább ront a helyzeten.

A European Journal of Work and Organizational Psychology szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint azok a vizsgálati alanyok, akik többet panaszkodtak, rosszabbnak érezték a napjukat, és tovább tartottak a negatív érzéseik. Egy panaszkodással töltött nap még a következő reggelen is hangulatromlást eredményezett, és a másnapi eredményeikkel is kevésbé voltak elégedettek az érintettek. A negatív érzéseink a körülöttünk lévőket is befolyásolják.

A cikk arra is tanácsokkal szolgál, hogy mit tegyünk panaszkodás helyett. Először is, fel kell ismernünk, hogy mindig a saját döntésünkön múlik, hogy hogyan reagálunk egy adott helyzetre. Ha legközelebb valami rossz történik, ne vesztegessük az időt panaszkodásra, helyette fordítsuk ugyanezt az erőforrást arra, hogy jobbá tegyük a dolgokat. Beszéljünk, vagy még inkább: gondolkodjunk arról, hogy min lehetne változtatni, mit teszünk, vagy mit nem teszünk legközelebb.

Minél többször reagálunk így, az idegpályák kialakulásával annál könnyebb lesz pozitívnak maradnunk. És ha a körülöttünk lévő emberek panaszkodnak, hallgassuk meg őket, de utána segítsünk nekik megtalálni a módját annak, hogy javítsanak a helyzetükön.

A magyaroknál nagyon erős a panaszkodás kultúrája, és nehezen teszik meg az első lépést, ha megbocsátásról van szó – erről beszélt nemrég a Reggeliben Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus.


Korábban arról is írtunk, hogy miért nem ér fel egy pszichoterápiával, ha a fodrásznál ventilálunk.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#panaszkodás#idegrendszer#érzések

Címlapról ajánljuk