Bulvár

Billie Eilish elárulta, milyen nehézségekkel kell szembenéznie Tourette-szindrómája miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 11:10

A Grammy- és Oscar-díjas énekesnő őszintén beszélt idegrendszeri betegségéről.

Billie Eilish 2018-ban árulta el, hogy Tourette-szindrómája van, miután elkezdtek terjedni róla a tikkeléseit bemutató videóösszeállítások az interneten. A Tourette-szindróma egy olyan idegrendszeri betegség, amit rövid ideig tartó, ismétlődő, irányíthatatlan mozgások vagy hangadások kísérnek, amit sokan csak tikkelésként ismernek. A 20 éves énekesnő – akinél gyermekkorában diagnosztizálták a betegséget – ezúttal David Lettermannek adott interjút, amiben a szindrómával való együttélésről is mesélt.

Ha elég sokáig filmeztek, észre fogjátok venni, hogy sokat tikkelek

– kezdte Billie, akit sokan kinevetnek a hirtelen mozdulatai miatt.

Az emberek a leggyakrabban csak nevetnek, mert azt hiszik, hogy viccelődni próbálok. Azt hiszik, hogy azért csinálok úgy, mintha tikkelnék, mert ezt viccesnek tartom.

Íme egy összeállítás az énekesnő tikkeléseiről:


A Grammy- és Oscar-díjas Eilish szerint nem is annyira ritka ez a betegség, és az ismert zenészek között is rengeteg olyan emberről tud, aki hasonló problémákkal küzd.

Néhány előadó elmondta, hogy mindig is Tourette-je volt. Nem fogom elárulni, hogy kik ők, mert nem szeretnének beszélni róla. Ugyanakkor ez nagyon érdekes volt számomra, és mondtam is nekik, hogy „Micsoda? Te is?”

– mesélte Billie, aki állítása szerint szívesen megnyílik a témában, és bármilyen kérdésre őszintén válaszol.


Az énekesnő régebben sokkal látványosabb tikkelt. 11 évesen – amikor azonosították a betegségét – gyakran szorította össze a szemeit, vagy tátotta nagyra a száját. Billie azóta megtanulta irányítani ezeket a mozdulatokat, és jóval enyhébb tünetei vannak: néha mozgatja a füleit, megfeszíti az izmait, felemeli a szemöldökét vagy csattogtatja a fogait.

Ezek olyan dolgok, amiket nem feltétlenül veszel észre, ha beszélgetünk, de számomra nagyon kimerítőek.

Forrás: Just Jared

Nyitókép: Cindy Ord/MG22 / Getty Images

#Bulvár#billie eilish#tourette-szindróma#betegség#énekesnő#idegrendszer#tikkelés

Címlapról ajánljuk