Életmód

Így hat az egyedüllét a mentális egészségre

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 11:04

Az egyedül élő felnőttek gyakrabban lesznek depressziósak, de az is számít, hogy kapnak-e valahonnan szociális és érzelmi támogatást.

Első ránézésre nem tűnik túl meglepő felfedezésnek, de most már tudományos bizonyíték is van arra, hogy az egyedül élő felnőttek gyakrabban lesznek depressziósak, mint azok, akik együtt élnek másokkal.

Az amerikai járványügyi hivatal statisztikai központjának adatai szerint az egyedül élők 6,4 százaléka számolt be depresszióról, míg a más emberekkel együtt élőknél csak 4,1 százalék ez az arány. Nem, kor, jövedelem és származás alapján is vannak különbségek.

A 2021-es adatfelvétel idején az Egyesült Államokban a felnőttkorúak 16 százaléka élt egyedül. 2012 és 2022 között 4,8 millióval nőtt az egyedül állók aránya, 1962 és 2022 között pedig megduplázódott az egyfős háztartások aránya 13,6 százalékról 28,9 százalékra.

A tanulmányból idéző Guardian azonban azt is kiemeli, hogy az egyedül élők több mint 90 százaléka nem számolt be depresszióról, az élethelyzetüknél fontosabb, hogy kapnak-e valahonnan szociális és érzelmi támogatást. Míg az egyedüllét növelheti a társadalmi elszigeteltség kockázatát, az emberek a munkahelyükön vagy más közösségben is kaphatnak olyan támogatást, ami segíti a mentális egészségük megőrzését.

Számos oka lehet annak, hogy valaki egyedül él: például mert így döntött, vagy különvált partnerétől, netán elhunyt a házastársa. A mentális egészségre azonban az sem jelent garanciát, ha valaki nincs egyedül: egy korábbi tanulmány szerint azoknál az időseknél, akik nem partnerükkel vagy házastársukkal, hanem más hozzátartozóikkal, vagy egyéb személyekkel élnek együtt, gyakrabban jelentkeznek kedvezőtlen mentális egészségügyi hatások.

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a társadalmi elszigeteltség miatt nemcsak a depresszió és a szorongás kockázata lehet magasabb: 50 százalékkal növeli a demencia, 29 százalékkal a szívbetegség és 32 százalékkal a stroke kockázatát.

Nemrég a Híradóban arról számoltunk be, hogy 20 év alatt duplájára nőtt az antidepresszánsok fogyasztása hazánkban. Hogy ennek milyen okai lehetnek, az kiderül a riportból.


Nyitókép: Moment / Getty Images

#Életmód#egészség#lelki egészség#mentális egészség#egyedüllét#depresszió

Címlapról ajánljuk