Életmód

Beperelte az államot egy anya: azt állítja, hogy a védőoltások miatt lettek gyógyíthatatlan betegek a gyerekei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 8:58

120 millió forint kártérítést követel a magyar államtól egy édesanya, aki szerint mindkét fia a csecsemőkorukban kapott védőoltás miatt lett gyógyíthatatlan beteg.

Györkös Ágnes 120 millió forint kártérítést követel egy perben a magyar államtól, írja a Blikk. A pécsi nőnek van egy 17 és egy 20 éves fia, és azt állítja, hogy mindkettő akkor lett gyógyíthatatlan beteg, amikor egyéves korukban megkapták a mumpsz, a kanyaró és a rubeola ellen védő gyermekkori kötelező MMR oltást.

A védőoltás mellékhatásairól így számolt be Györkös Ágnes a Blikknek:

48 órával azután, hogy Csabika 15 hónaposan megkapta az MMR-oltást, megjelentek az első tünetek. Remegés, autistákra jellemző kényszeres mozdulatok, véresre harapta a saját kezét, lábát.

A nő fejlesztésekre, kezelésekre hordta fiát, de az évek alatt nem javult az állapota, sőt, azt állítja, hogy második fia, Dominik is a védőoltások beadása után betegedett meg. Györkös Ágnes próbálta megakadályozni, hogy második gyereke megkapja a kötelező oltást, de a gyermekorvos rendőrökkel jelent meg nála, és úgy adta be a kombinált MMR vakcinát.

Az anya azt mondta a Blikknek, hogy a kisebbik fiánál is ijesztő tünetek jelentek meg az oltás beadása után szinte azonnal: egész teste bepirosodott, feldagadt, majd leállt a légzése. A kisfiú közel három hónapot töltött kórházban, intenzív osztályon, lélegeztetőgépre kötve. Az ő esetében a fejlesztő tornák hatására sikerült egy időre javulást elérni, de az utóbbi időben megint rosszabbodott az állapota:

Volt olyan, hogy havonta ötször kellett újraéleszteni, mert egyszerűen leállt a légzése

– mondta a nő, aki úgy hiszi, hogy az oltások okozhatták gyerekei megbetegedését, bár ezt igazolni nem tudja.

Györkös Ágnes másfél évvel ezelőtt indított pert, 120 millió forintos kártérítést kérve, amit gyerekei további kezelésére fordítana.

Korábban Dominiknek már megítéltek egy minimális járadékot, a mostani ügyben pedig még a szakértők eredményére várunk, de reménytelinek látom a helyzetet 

– mondta dr. Pál Szántó Ágnes, az édesanya ügyvédje.

Az egészségügyi törvény szerint „ha a védőoltásra kötelezett személy a védőoltás adásával összefüggésben súlyos egészségkárosodást szenved, megrokkan vagy meghal, őt, illetve általa eltartott hozzátartozóját az állam kártalanítja”. 

Györkös Ágnesék esete a védőoltások rendkívül ritkán előforduló mellékhatását illusztrálja. Az MMR kombinált vakcina hatásos védelmet nyújt három súlyos, maradandó egészségkárosodást okozó csecsemő- és gyerekkori fertőző betegség ellen. Sok családban időről- időre kétségek merülnek fel, hogy valóban szükség van-e arra, hogy beadassák őket gyermeküknek. Az ezzel kapcsolatos félelmek 99,99 százalékban alaptalanok, sokszor városi legendákon, interneten terjedő rémhíreken alapulnak, mint arról az RTL Fókusz egyik régebbi riportja is beszámolt:


Nyitókép: Gareth Fuller - PA Images/PA Images via Getty Images

#Életmód#egészség#védőoltás#per#kártérítés#mmr#vakcina#mumpsz#rubeola#kanyaró

Címlapról ajánljuk