Életmód

Nyolc évig épített egy hétméteres Eiffel-tornyot gyufából, de valamit nagyon elrontott

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 20:13

A francia férfi álma az volt, hogy bekerüljön a rekordok könyvébe, de elutasították a jelentkezését.

Összetörték az álmát annak a francia modellezőnek, aki arra vágyott, hogy megdöntse a gyufaszálakból épített legnagyobb Eiffel-torony világrekordját – erről a BBC tudósít.

A 47 éves Richard Plaud nyolc éven át, 706 900 gyufaszálból, 23 kiló ragasztó felhasználásával készítette el a 7 méter 19 centi magas tornyot, az utolsó gyufaszálat december 27-én, Gustav Eiffel halálának századik évfordulóján tette a helyére. Ezután felvette a kapcsolatot a Guinness World Records csapatával.

Ám Richard Plaud elkövetett egy nagy hibát.

Miután rájött arra, hogy a toronyépítés részeként több százezer gyufaszálról kellene eltávolítania a gyújtófejet, úgy döntött, megspórolja ezt a fáradságos részt, és felvette a kapcsolatot a gyufagyárral, ahonnan több kiló fapálcikát küldtek neki, azaz lényegében gyufaszálakat, amelyre még nem került rá a gyújtófej.

Csakhogy a Guinness World Records kiköti, hogy a rekord hitelesítéséhez arra van szükség, hogy az építményt kereskedelmi forgalomban kapható gyufaszálakból építsék fel, itt pedig nyilvánvalóan nem ez volt a helyzet.

Ez nem egészen tisztességes. A legjobban az fáj, hogy nem ismerik el a munkát, amit beletettem, az időt, amit ráfordítottam és a lelkierőt, mert mondhatom, nem volt egyszerű

– közölte. Reméli, hogy júliusban a párizsi olimpián azért kiállíthatja a tornyot.

A rekordot viszont továbbra is a libanoni Toufic Daher tartja, aki 2009-ben épített egy 6 méter 53 cm magas Eiffel-tornyot – igazi gyufából.

Néhány éve a Fókuszban mutattuk be Szűcs Pált, aki gyufaszálakból épít elképesztő kastélyokat:


Nyitókép: Facebook / Richard Plaud

#Életmód#gyufaszál#eiffel-torony#makett#modell#guinness rekord#rekord

Címlapról ajánljuk