Életmód

Minden héten 36 órán át böjtöl a brit miniszterelnök – mit szólnak ehhez a szakemberek?

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 20:43

A szakértők szerint nem való mindenkinek Rishi Sunak módszere.

Minden héten másfél napig böjtöl a brit miniszterelnök – írja a Guardian. A kormányfőhöz közel álló források a Sunday Timesnak beszéltek arról, hogy 

Rishi Sunak minden vasárnap délután öt órától kedd hajnali öt óráig csak vizet, teát és feketekávét fogyaszt.

A Surrey-i Egyetem táplálkozástudományi docense, Adam Collins szerint a kormányfő lényegében a népszerű 5:2 diéta szigorúbb változatát alkalmazza. Az 5:2 diéta követői hetente kétszer 500-600 kalóriára korlátozzák a napi táplálékbevitelüket.

A Bath-i Egyetem anyagcserével foglalkozó szakembere, James Betts szerint azonban a kalóriabevitel korlátozása nem számít olyan böjtölésnek, mint Rishi Sunak diétája, amelynek során a szervezet elkezdi felhasználni az energiatartalékait, azaz az alapvető szénhidrátok helyett a zsírból merít energiát.

Collins saját kutatásai alapján azt mondta: Sunak diétája növeli a szervezet azon rugalmasságát, hogy képes legyen váltani az energiaforrások között, és így jobban megbirkózhat a modern étrend és életmód megpróbáltatásaival.

Azt ugyanakkor Collins és Betts is megjegyezte: nem biztosak a böjt számottevő egészségügyi előnyeiben. Betts szerint a koplalásnak hátrányos következményei is lehetnek, mint az izomvesztés, és a fizikai aktivitáshoz sincs meg a megfelelő energiaszint.

A brit miniszterelnök módszerét a szakemberek semmiképpen nem javasolják evészavarral küzdőknek vagy várandósoknak, és a cukorbetegeket is óvatosságra intik. Akik mégis böjtölésre adják a fejüket, azoknak meg kell állniuk, hogy a többi napon falánksággal kompenzáljanak.

Nyitókép: REUTERS/Hollie Adams

#Életmód#rishi sunak#böjt#koplalás#diéta

Címlapról ajánljuk