Életmód

Csökkenti a teherbeesés esélyét a lényegében minden műanyag termékben jelen lévő vegyi anyagokkal való érintkezés

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 11:48

A ftalátok mindenütt jelenlévő anyagok, amelyeknek minden nap ki vagyunk téve, mondta az egyik kutató.

Csökkenti a nők teherbe esésének valószínűségét a ftalátoknak nevezett, lényegében minden műanyag termékben jelen lévő vegyi anyagokkal való érintkezés – Massachusetts Amherst Egyetem kutatói. A tanulmány szerint ugyanakkor a terhesség elvesztésével nem állnak összefüggésben a ftalátok.

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban a héten közzétett tanulmány összefüggést állapított meg a ftalátoknak való kitettség és a nők reprodukciós hormonjainak változása, illetve a fokozott gyulladás és az úgynevezett oxidatív stressz között – idézi a tanulmányt a Medical Xpress.

A ftalátok mindenütt jelenlévő anyagok, amelyeknek minden nap ki vagyunk téve – mondta a tanulmány vezető szerzője, Carrie Nobles. A ftalátok olyan gyakori termékekben találhatók, mint a sampon, a sminkek, a vinil padlóburkolat, a játékok vagy az orvosi eszközök.

Ezeknek az anyagoknak a férfiak termékenységére és a gyermekek fejlődésére gyakorolt negatív hatásai már korábban is ismertek voltak. 

A Massachusetts Amherst Egyetem kutatása – amelyet 1228 résztvevővel, hat menstruációs cikluson keresztül végeztek – azt is kimutatta, hogy nők teherbe esésének esélyét is csökkentik.

A kutatók a ftalátok lebontásából származó metabolitok mennyiségét mérték a nők vizeletében, illetve gyulladásra utaló, úgynevezett C reaktív fehérjét is vizsgálták. Megállapították, hogy a magasabb ftalát-kitettséggel rendelkező nőknél a gyulladás és az oxidatív stressz szintje is magasabb volt, ami szerv- és szövetkárosodáshoz, végső soron pedig betegséghez vezethet.

Nobles szerint három olyan vegyületet találtak, amely a leginkább összefüggésbe hozható azzal, hogy egyes nőknek nehezebb a teherbeesés, bár úgy tűnik, hogy a vizsgált ftalátok mindegyike hosszabb ideig tartó teherbeesési időszakot okoz. Minél nagyobb a kitettség ezeknek az anyagoknak, annál egyértelműbb ez a hatás.

Afrika legtermékenyebb nője Miriam Nabatanzi, aki 13 évesen hozta világra első gyermekét, és 44 természetes úton született gyermekéből 38 maradt életben. Az asszony elmondta: eredetileg hat gyereket szeretett volna, de az első négy alkalommal mindig ikreket szült, így máris többen lettek, mint tervezte:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#egészség#termékenység#háztartás#vegyi anyag#teherbeesés#ftalát

Címlapról ajánljuk