Életmód

Súlyos mentális és fizikai függőség is kialakulhat: óvakodjon ezektől a vény nélküli termékektől!

Vizler-Nyirádi LucaVizler-Nyirádi Luca

2023. november 23. 9:22

Zacher Gábor szerint ma már „elmondhatjuk magunkról, hogy nemcsak az alkoholisták országa, de gyógyszerfüggő nemzet is vagyunk”. Bár a vény nélküli készítményeknek tagadhatatlan előnyeik vannak, és jelentősen megkönnyítik életünket, az öngyógyítás során gyakran megfeledkeznünk az esetleges mellékhatásokról és nem várt következményekről. Ha egyszer már megtörtént a baj, hogyan szabadulhatunk meg a gyógyszerfüggőségtől?

Zoltán pár éve orrsövényműtéten esett át. A beavatkozás után az orvos engedélyével használhatott egy bizonyos orrspray-t, hogy az orrnyálkahártyájának gyulladását kezelje. A javallott idő leteltével azonban Zoltán még mindig nem tudott rendesen lélegezni, így vény nélkül kapható orrspray-vel folytatta, hogy legalább aludni tudjon. Évek teltek el, mire felismerte, képtelen a spray nélkül élni.

„Amikor a munkám miatt az Egyesült Államokba kellett utaznom, nem vihettem ki annyi orrspray-t, amivel kihúzom az út végéig. Gondoltam, veszek majd helyben valami hasonlót. Amikor a patikában három dobozzal kértem, a gyógyszerész megtagadta a kiadását. Azt mondta, az ilyen orrspray-t szigorúan tilos egy hétnél tovább használni – én akkor már öt éve használtam. Akkor nagyon megijedtem. Visszamentem az orvosomhoz, aki örökre eltiltott az orrspray-től” – idézte fel Zoltán, aki azóta kezelőorvosa segítségével próbál leszokni. 

Most szembesült azzal, mennyire nehéz helyzetbe hozta magát. Tapasztalatai szerint az éjszakák a legnehezebbek, de muszáj változtatnia. Az sem utolsó szempont, hogy éveken át csaknem húszezer forintot költött egy hónapban orrspray-re.

Mit használunk leggyakrabban?

Bár a vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatos vásárlási szokásokról sem a KSH-tól, sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, sem a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségétől nem kaptunk semmilyen adatot, általánosságban elmondható, hogy az alábbiak vezetik a listát.

  • Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (pl. acetaminophen /paracetamol/, ibuprofen, naproxen).
  • Lázcsillapítók és megfázásra szedhető szerek: ilyenek például a köhögéscsillapítók, torokfertőtlenítők és lázcsillapítók (pl. paracetamol, ibuprofen).
  • Antihisztaminok: az allergiás reakciók, pl. a szénanátha, tüsszögés és viszketés kezelésére használják.
  • Gyomor- és bélproblémák kezelése: Antacidok, szélgörcsoldók, hashajtók, hasmenéscsillapítók és emésztésserkentők.
  • Köptetők, orrcseppek és orrspray-k: a megfázás és az allergiás tünetek enyhítésére használhatók.
  • Vitaminok és étrend-kiegészítők (pl. C-vitamin, D-vitamin, vas, kalcium és a különböző multivitaminok).
  • Fog-, fül- és hátfájás elleni gyógyszerek: azonnali fájdalomcsillapítók.

Kaotikus a magyar gyógyszerfogyasztási kultúra

Korábban az átlagéletkor jóval alacsonyabb volt, így természetes volt, hogy elődeink kevesebb gyógyszert szedtek. Az élettartam kitolódásával azonban együtt jár az is, hogy több betegség jelenik meg, ezek el is húzódhatnak, ezáltal indokolttá válik a fokozott gyógyszerfogyasztás. Dr. Zacher Gábor toxikológus az rtl.hu-nak azt mondta, soha nem a gyógyszerszedés tényével van baj, hanem annak mennyiségével és milyenségével.

Sajnos manapság már elmondhatjuk magunkról, hogy nemcsak az alkoholisták országa, de gyógyszerfüggő nemzet is vagyunk. 

Mindenféle készítményt össze-vissza fogyasztunk, ám míg az orvos által felírt és felügyelt gyógyszerek sokkal könnyebben ellenőrizhetők és nyomon követhetők, addig a különböző vény nélküli szerek, étrendkiegészítők, vitaminok és más csodaszerek szedése teljesen kontrollálhatatlan. A gyógyszerfogyasztásunk jól mutatja a magyar átlag egészségkultúra problémáját” – fogalmazott Zacher.

Súlyosan romlik a lakosság szövegértése – de hogy jön ez a gyógyszerszedéshez?

A 2022-es kompetenciamérés eredményei alapján elmondható, hogy jelentősen csökkent a magyar diákok teljesítménye, főleg a szövegértés területén. 2008 óta nem volt ilyen gyenge eredmény egyetlen vizsgált évfolyamon sem. A nyolcadikosok és tizedikesek körében különösen nagy volt a visszaesés. Az adatok szerint a nyolcadikosok mintegy 40 százaléka nem érte el az alapszintet a szövegértésben. A funkcionális analfabetizmus ráadásul nemcsak a diákokat érinti, az ország felnőtt lakosságának jelentős részére ugyancsak jellemző, ami a legkevésbé sem kedvez a könnyedén elérhető vény nélküli gyógyszerek biztonságos használatának. Sok esetben az embereknek egyszerűen nincs türelmük végigolvasni, vagy nem képesek értelmezni a tájékoztatóban leírt információkat.

Az egészségműveltség szintén rendkívül fontos jellemzője egy társadalomnak, mivel segít az egyéneknek megérteni az egészséges életmód és az önálló döntéshozatal fontosságát az egészségük megőrzése érdekében. Szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében, valamint a testi és mentális jólét megteremtésében. Az egészségműveltség segíthet csökkenteni az egészségügyi rendszerek terheit is, ha a betegek tudatosabban gondoskodnak saját egészségükről. Ennek hiánya sajnos szintén afelé tereli a társadalom tagjait, hogy meggondolatlanul, rosszul és túlzott mennyiségben szedjenek felesleges vagy egyenesen káros gyógyszereket.

Súlyosabb bajokat is okozhatnak a vény nélküli szerek

A háziorvosi rendelő takarítója vagy a szomszéd bármilyen betegséget tud nekünk diagnosztizálni, de lényegében még rájuk sincs szükségünk: az internetes keresőben vagy a chatszobákban is percek alatt azonosíthatjuk, mi bajunk van, és mit szedjünk rá. Zacher Gábor tisztában van a könnyen megvásárolható, vény nélküli gyógyszerek előnyeivel, hiszen olykor több óra várakozástól kímélhetjük meg magunkat. Szerinte a baj akkor kezdődik, amikor nem kellő körültekintéssel vásároljuk és szedjük ezeket a gyógyszereket. A benzinkutakon, bevásárlóközpontokban vagy a drogériákban ugyanis senki sem rendelkezik megfelelő szaktudással ahhoz, hogy ilyen gyógyszerek közül segítsen választani.

„Hiába kaphatók vény nélkül ezek a gyógyszerek, akkor is lehetnek a szedésüknek kockázatai és mellékhatásai. Szinte senki sem számol azzal, hogy befolyásolhatják egymás vagy más, rendszeresen szedett gyógyszerek hatásait is, és okozhatnak egyéb, súlyos problémákat a szervezetünkben. 

Egyes vény nélkül kapható szerek például erősen károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, ez a probléma pedig nem akkor jön elő, amikor pár napig szedjük ezeket, 

hanem amikor már hetek, hónapok óta alkalmazzuk őket mindenfajta gyomorvédő szer nélkül. Ez később akár vékonybélvérzéshez is vezethet, és kórházi kezelést is szükségessé tehet” – figyelmeztetett a toxikológus.

A gyógyszerek felszívódását számos tényező befolyásolhatja

A gyógyszerek felszívódása minden embernél egyedi lehet, sok esetben sem étrend, sem más tényező nincs rá hatással. Azonban mégis vannak olyan általános ráhatások, amelyeket érdemes szem előtt tartani, mielőtt gyógyszert veszünk be. Főleg, hogy vannak olyan hétköznapi anyagok, élelmiszerek, amelyekről nem közismert, hogy befolyásolják a gyógyszerek hatását – ilyen például a grapefruit.

  • Élelmiszer és ital: az étkezési időpont és típus befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását. Bizonyos gyógyszerek jobban szívódnak fel, ha üres gyomorra veszik be őket, míg másokat evés közben vagy után kell bevenni.
  • Gyomorsav: a gyomorsav pH-ja is befolyásolja a gyógyszerek felszívódását. Bizonyos gyógyszerek csak megfelelően savas környezetben szívódnak fel hatékonyan, míg mások alacsonyabb pH-t igényelnek. Például a protonpumpagátlók (savcsökkentők) csökkentik a gyomorsavtermelést, ami hatással lehet a savérzékeny gyógyszerek felszívódására.
  • Kávé és tejsavas italok: a koffein és a tejsavas italok (például a narancslé) hatással lehetnek a gyógyszerek felszívódására, gyakran csökkentik vagy legalábbis befolyásolják a gyógyszerek hatékonyságát.
  • Alkohol: az alkohol jelentős hatással lehet a gyógyszerek felszívódására és lebomlására a májban.
  • Gyomor- és bélrendszeri betegségek: az emésztőrendszeri betegségek, például a gyulladásos bélbetegségek vagy a cöliákia (lisztérzékenység) szintén befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását, mivel megváltoztathatják az emésztőrendszer működését.
  • Grapefruit és grapefruitlé: a grapefruit és a grapefruitlé hatással lehetnek a máj enzimeire, amelyek a gyógyszerek lebontását végzik. Ezáltal növelhetik vagy csökkenthetik bizonyos gyógyszerek mennyiségét a véráramban, ami potenciálisan veszélyes mellékhatásokhoz vezethet.
  • Rostok és rostban gazdag ételek: a rostok, például a gabonafélék és a teljes kiőrlésű kenyér lassíthatják bizonyos gyógyszerek felszívódását a gyomorban.

A legaddiktívabb vény nélküli termékek

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóknál a legtöbb esetben nem alakul ki függőség, ám ezek között is vannak olyan szerek, amelyek hosszú távon nagyon súlyos függőséget okozhatnak. A két leggyakrabban használt terméktípus ezek közül az orrcsepp és orrspray, illetve a különböző hashajtók.

Amikor megfázunk, orrnyálkahártyánk begyullad, megduzzad, orrunk eldugul. Az orrspray-k gyakran tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint az oximetazolin vagy a fenilefrin, amelyek szűkítik az orrnyálkahártya ereit, és ennek eredményeként rövid távon enyhítik az orrdugulást. Az orrspray kúraszerű használata segíthet a duzzanat lelohasztásában, a gyulladás csökkentésében. Ám csakis akkor, ha a leírásnak megfelelően alkalmazzuk. Sokan azonban annyiszor használják az orrspray-t egy nap, ahányszor csak úgy érzik, nem kapnak levegőt. 

Hosszú távon pontosan ezek a szerek okozzák a légutak további elzáródását, gyulladásban tartják és károsítják az orrnyálkahártyát, sőt a szokásosnál erősebb orrdugulást eredményeznek. Súlyos mentális és fizikai függőség is kialakulhat,

a légutak állandó elzáródása ugyanis arra készteti az embert, hogy folyamatosan és még nagyobb mennyiségben használja az orrspray-t.

És hogyan okozhatnak függőséget a különféle hashajtók? A székelés egy alapvető élettani funkció, mégis tabutéma. A felgyorsult világban sokaknak okoz problémát a székelésre szánható idő és a zavartalan hely, ezért úgy próbálják befolyásolni a székelésük idejét, hogy hashajtókat kezdenek használni. Így el tudják kerülni, hogy alkalmatlan pillanatban törjön rájuk az inger. Később viszont ez is függőséghez vezethet, illetve sok esetben egyre több hashajtóra lesz szüksége az illetőnek a megfelelő hatás eléréséhez.

Az orrspray-függőség leküzdése nehéz, de lehetséges

  1. Nézzen szembe a függőség létezésével.
  2. Konzultáljon háziorvosával, fül-orr-gégészével – ő segíthet megtervezni a függőség megszüntetését és az orr egészségének helyreállítását, és akár további kezelési lehetőségeket is javasolhat, ha szükséges.
  3. Fokozatosan csökkentse az orrspray használatát. Az alvás a legnehezebb: erre sokak által javasolt módszer, hogy először csak az egyik orrlyukban hagyjuk el az orrspray használatát, majd amikor az rendbe jött, szoktassuk le a másik orrlyukat is. Így, ha egy orrlyukkal is, de az alvás viszonylag zavartalan maradhat.
  4. A jövőben próbáljon alternatív módszereket találni az orrdugulás kezelésére (pl. inhalálás, sóoldat használata, orröblítés, természetes hatóanyagú orrspray-k).
  5. Az orrspray-függőség megelőzése érdekében mindig kövesse az orvos, a gyógyszerész vagy a leírás utasításait, sose használjon semmilyen szert tovább, mint ahogy javasolják.

Fontos tudni! 

A vény nélkül kapható gyógyszerek használatával kapcsolatban ugyanúgy konzultálni kell egészségügyi szakemberrel vagy orvossal, valamint minden esetben követni kell az adagolási utasításokat. Egyes gyógyszerek komoly mellékhatásokkal járhatnak, vagy befolyásolhatják egymás hatásait.

A Reggeliben korábban Dr. Moric Krisztina fül-orr gégész, allergológus beszélt arról, hogy kiket érint leginkább az orrspray-függőség, és mit tehetünk ellene:


Nyitókép: AsiaVision/Getty Images

 

#Életmód#egészség#függőség#gyógyszer#vény nélküli gyógyszerek#zacher gábor#nátha#orrcsepp#ma#orrspray#hashajtó#megfázás#gyógyszertár#patika

Címlapról ajánljuk