Életmód

Nyolc ember, aki szó szerint halálra nevette magát

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 15:39

Volt, akinek egy film, másnak színházi előadás, vicc vagy egy bizarr helyzet okozott végzetes nevetőgörcsöt. De akadt, aki álmában nevette magát halálra. A Monty Python Repülő Cirkuszából ismert John Cleese számára a legnagyobb bók, hogy egy férfi halálra nevette magát az egyik filmjén.

Aligha van olyan ember, akivel ne fordult volna elő, hogy a nevetéstől megfájdult a rekeszizma és az arca. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy „meghalok a nevetéstől”, de vannak olyan emberek, akikkel ez valóban megtörtént. A Sun nyolc bizarr esetet gyűjtött össze, amelyek bizonyítják, hogy a halálos nevetőgörcs nem a Monty Python agyszüleménye.

1. Alex Mitchell

Csaknem negyven évig rejtély volt a brit férfi halála, akivel 1975-ben szívelégtelenség végzett, miután végignevette kedvenc vígjátéksorozata, a The Goodies egyik epizódját. 2012-ben aztán az unokája, az akkor 23 éves Lisa Corke is majdnem belehalt egy szívrohamba.

Lisánál hosszú QT szindrómát diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy a szívizomsejtek két összehúzódás közti visszarendeződése túl hosszú ideig tart, ami szívritmuszavart vált ki. Az orvosok szerint ez az örökletes rendellenesség okozta nagyapja halálát is, de a felfedezésnek köszönhetően már elkerülhetik, hogy a családban újabb halálesetek forduljanak elő emiatt.

Nyolc ember, aki meghalt a nevetéstől
A The Goodies szereplői, Tim Brooke-Taylor, Graeme Garden és Bill Oddie – Fotó: Daily Mirror/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images

Alex Mitchell halála egyébként 1975-ben az újságok címlapjára került, özvegye pedig később megköszönte a sorozat három főszereplőjének, hogy megszépítették férje életének utolsó fél óráját.

2. Damnoen Saen-Um

A thaiföldi férfi egy fagyiskocsi sofőrjeként kereste a kenyerét, amíg húsz évvel ezelőtt, 52 évesen halálra nem nevette magát – álmában. Felesége ezalatt ébren volt, mint mondta, azért, mert valaki bekopogott hozzájuk, de senki nem volt az ajtó előtt. Az alvó férj motyogni kezdett, majd nevetni, az asszony pedig hiába próbálta ébresztgetni, nem járt sikerrel. Végül a férfi addig nevetett, amíg le nem állt a légzése.

A babonás helyiek úgy vélték, hogy az ördög kopogtatott, hogy elvigye a férfit, aki egyébként rendes ember volt, ezért hagyta neki, hogy vidáman haljon meg. A halotti bizonyítványt kiállító orvos szerint ugyanakkor szívelégtelenség okozta a férfi halálát.

3. Ole Bentzen

Öt éve, a film elkészültének 30. évfordulóján írt a Vanity Fair John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline és Michael Palin vígjátékklasszikusáról, A hal neve: Wandáról. A cikkből kiderül, hogy 1989-ben egy dán audiológus, az 56 éves Ole Bentzen halálra nevette magát a filmen.

Nyolc ember, aki meghalt a nevetéstől
A hal neve: Wanda sztárjai – Fotó: MGM Studios/Getty Images

Azt hiszem, ez a legnagyobb bók

– mondta John Cleese, aki elárulta, hogy azon is gondolkodtak, hogy felvegyék a kapcsolatot a férfi özvegyével, mert hatalmas reklám lett volna a filmnek, hogy valaki halálra nevette magát rajta. Végül azért arra jutottak, hogy ízléstelen lenne erre felhasználni az esetet, de Cleese úgy vélte:

Egyszer mindenkinek el kell mennie, és azt gondolom, ennek egy elég szép módja, ha halálra nevetjük magunkat.

4. Mangesh Bhogal

Tíz évvel ezelőtt egy fiatal indiai férfi is egy filmen nevette magát halálra.  A 22 éves Mangesh Bhogal barátnőjével ment moziba, hogy megnézze az egyik legnagyobb bollywoodi kasszasikert, a Grand Masti című alkotást, ami műfaját tekintve szexvígjáték. A vetítés alatt aztán annyira nevetett, hogy szívrohama lett, és még a kórházba érkezés előtt meghalt.

5. Mrs. Fitzherbert

1782 áprilisában egy lelkész özvegye színházba ment barátnőivel Londonban. John Gay Koldusoperáját nézték meg, amelyben a kor egyik népszerű színésze, Charles Bannister férfi létére nőt alakított. Amikor borostásan, női ruhában, a kezében legyezővel megjelent a színpadon, a közönség óriási nevetésben tört ki. Egy idő után a legtöbben napirendre tértek a látvány felett, de Mrs. Fitzherbert agyába annyira beleégett a látvány, hogy másnap reggelig megállás nélkül kacagott, mígnem elhalálozott.

Az esetnek akkoriban azért volt nagy visszhangja, mert az magában szokatlan volt, hogy egy lelkész felesége megnéz egy komikus előadást, nem beszélve arról, hogy mások előtt féktelenül nevetgél. Egy halász feleségétől ez elment volna, de egy előkelő nőre rossz szemmel néztek emiatt.

6. Pietro Aretino

A pornográf irodalom megteremtőjeként számontartott XVI. századi olasz író 1556. október 21-én egy mulatságon vesztette életét. Több verzió is kering a haláláról, de mindegyiknek az a közös kiindulópontja, hogy Aretino nővére egy különösen merész, mocskos viccet mesélt.

Nyolc ember, aki meghalt a nevetéstől
Pietro Aretino portréja a firenzei Pitti-palotában – Fotó:  Mondadori Portfolio / Hulton Fine Art Collection / Getty Images

Az első változat szerint Aretino annyira nevetett, hogy székestül hanyatt esett és az eséstől azonnal életét vesztette. A második szerint agyvérzést kapott a nevetéstől, a harmadik szerint megfulladt.

7. Wesley Parsons

A gazdálkodó az amerikai Indiana államban egy kis faluban, Laurelben élt a XIX. század végén. 1893-ban a barátaival beszélgetett, amikor egyikük egy viccet mesélt, amin Parsons nem tudta abbahagyni a nevetést. Addig nevetett, amíg a nevetőgörcs utóhatásaiba bele nem halt.

Egy korabeli újság szerint a férfi egy órán át nem tudta abbahagyni a nevetést, majd csuklani kezdett és két óra múlva a kimerültségbe halt bele. Azt sajnos nem jegyezték fel, hogy mi volt az a vicc, amin halálra nevette magát.

8. Zeuxisz

Az i. e. V. században élt görög festőt a legenda szerint egy idős, gazdag özvegy felkérte, hogy fessen képet Afroditéról, a szépség és a szerelem istennőjéről. A csavar az volt a dologban, hogy az özvegy ragaszkodott hozzá, hogy ő maga állhasson modellt a festményhez. Zeuxiszt annyira megnevettette a bizarr helyzet, hogy belehalt a röhögésbe.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#nevetés#bizarr#halál#szívroham#nevetőgörcs#john cleese#ma#egészség

Címlapról ajánljuk