Életmód

Sokan kiakadtak, amikor megtudták, hogy a Pepsi valójában miről kapta a nevét

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 6:38

Tényleg nem gondoltuk volna.

A Daily Star szerint nagyot megy a nemzetközi interneten az, hogy a jól ismert és sokak által a legjobb kólának tartott Pepsi valójában honnan kapta a nevét. Coca-Cola nevének a története már szakállas sztori, a Coca-Cola név John Stith Pemberton gyógyszerész, a Coca-Cola megalkotójának könyvelőjétől származik.

A kóla egy sűrítmény egyébként, az ital alapja tartalmazott kokalevél kivonatot és koffeint, ami a kóladióból származott, így rakták össze a ma már jól ismert márkanevet.

A Pepsi neve ezzel szemben inkább magára az ital eredeti felhasználási céljára vezethető vissza. Az alapvetően gyógyászati célokra szánt Pepsi a dyspepsia szóból ered, ami görögül rossz emésztést, tehát emésztési zavarokat jelent.

Az üdítőt 1893-ban alkotta meg Brad's Drink néven Caleb Bradham gyógyszerész. Bradham arra fejlesztette ki, hogy elősegítse az emésztést.

Bradham egyébként nemcsak gyógyszerekkel, hanem üdítőkkel is foglalkozott, egy saját standja volt az észak-karolinai drogériáján belül, ahol saját maga készített italokat szolgált fel. A legnépszerűbb szénsavas ital egyértelműen a Brad's Drink volt, amely cukor, víz, karamell, citromolaj, kóladió, szerecsendió és egyéb adalékanyagok keverékéből készült.

1898-ban Pepsi-Colára változtatta a nevet a már említett logikai fonálon mentén.

Nyitókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

#Életmód#Pepsi#kóla#emésztés#gyógyszer#név

Címlapról ajánljuk