Életmód

Hányó, röfögő madarat reptetett csúcsra a világhírű humorista Új-Zélandon

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 14:12

John Oliver a csendes-óceáni állam szuverenitását semmibe véve kampányolt a búbos vöcsök mellett.

Súlyos támadás érte az új-zélandi szuverenitást: John Oliver brit-amerikai humorista saját bevallása szerint „riasztóan agresszív” kampánnyal avatkozott be az évszázad madarának megválasztásába Új-Zélandon, aminek köszönhetően a hányó, röfögő, morgó, bizarr párzási rituálékkal bíró búbos vöcsök (maori nevén pūteketeke) kapta a legtöbb szavazatot.

John Oliver azt a kiskaput használta ki, hogy az egész világon lehetett szavazni az új-zélandiak „belügyéről”, így plakátokat helyeztetett el Párizsban és Tokióban, és kollégája, Jimmy Fallon műsorában is felbukkant, ahol búbosvöcsök-jelmezbe öltözve bátorította a nézőket szavazásra.


Erőfeszítéseinek köszönhetően rekordszámú, több mint 350 ezer szavazat érkezett 195 országból, ami miatt a szavazatszámláló rendszer összeomlott, és két napot késett az eredményhirdetés.

Nem ez volt az első alkalom, hogy külföldről avatkoztak be az új-zélandi madárversenybe: 2019-ben Oroszországból érkező voksok kapcsán merült fel a visszaélés gyanúja, de a szervező Forest and Bird környezetvédelmi szervezet minden szavazatot legitimnek fogadott el.

A Forest and Bird vezérigazgatója szerint a búbos vöcsök egyedi kinézetének, elragadó szülői magatartásának és hányásra való hajlamának köszönhetően került az élre. „Nem lepett meg bennünket, hogy ezek az elbűvölő tulajdonságok felkeltették egy befolyásos, nagy követőtáborral rendelkező madárrajongó figyelmét” – tette hozzá.


Számos szavazatot ugyanakkor megsemmisítettek, köztük azt a negyvenezret, amit egyetlen személy adott le egy pingvinfajtára. Más madarak rajongói felháborodtak John Oliver kampánya miatt és arra biztatták az új-zélandiakat, hogy az ország nemzeti madarára, a kivire vagy a kakapóra szavazzanak.

A búbos vöcsök azonban behozhatatlan előnyre tett szert, 290 374 szavazatot szerzett, míg a második helyen álló barna kivi mindössze 12 904-et.

A Sky News összefoglalójában fontosnak érezte kiemelni a győztes madárról, hogy megeszi saját tollait, hogy kitöltse a gyomrát, majd hány, hogy megszabaduljon az élősködőktől.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#búbos vöcsök#új-zéland#madár#john oliver#szavazás

Címlapról ajánljuk