Életmód

Ez a hat tünet utalhat arra, hogy vészesen legyengült az immunrendszere

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 17:25

Figyelgesse a testét, mert hasznos információkkal szolgálhat!

Eljött az év köhögős-taknyos időszaka, de ha valakire állandóan lecsap a megfázás vagy az influenza, akkor lehet, hogy az immunrendszerében kell keresnie a hibát.

Az immunrendszer különböző szervekből és sejtekből áll, amelyek megvédik a szervezetet a kórokozóktól, például a baktériumoktól, vírusoktól és méreganyagoktól. Az immunrendszer segít megelőzni és korlátozni a fertőzéseket, de néha nem működik a legjobb képességei szerint. 

A Sun hat pontban szedte össze, milyen jelei lehetnek annak, hogy nagyon legyengült az immunrendszerünk. 

1. Nagyon stresszesek vagyunk

Időről időre mindannyian stresszelünk: ugyan a szervezetünk jól felkészült arra, hogy ezt kis dózisban jól kezelje, de amikor a stressz hosszú távúvá vagy krónikussá válik, komoly hatással lehet a szervezetünkre, és akadályozhatja az immunrendszert a feladatai elvégzésében. 

2. Folyamatosan megfázunk

A Johns Hopkins Medicine szerint egy átlagos felnőtt évente kettő-négy megfázást szed össze. Ennél több azt jelezheti, hogy az immunrendszerünk nem működik túl jól. Ennek az lehet az oka, hogy a szervezet nem termel elég limfocitát, amelyek a vírusfertőzésekkel szemben antitesteket termelnek.

3. Fáj a hasunk

Talán nem is gondolnánk, hogy a hasunknak sok köze lenne az immunrendszerhez, pedig az ott élő jótékony baktériumok és mikroorganizmusok védik a bélrendszert a fertőzésektől, és támogatják az immunrendszert. A legyengült immunrendszer gyomorgörcsökhöz és hasmenéshez vezethet, de a Penn Medicine szerint a gyakori gázképződés is ennek lehet a tünete.

4. Állandóan fáradtak vagyunk

Ha állandóan fáradtnak érezzük magunkat annak ellenére, hogy rendesen kialudtuk magunkat, lehet, hogy az immunrendszerünk gyengélkedik. Az energiaszint csökken, amikor az immunrendszer küzd, mert a szervezet megpróbál energiát tartalékolni, hogy feltöltse az immunrendszert, és leküzdje a baktériumokat.

5. Gyakoriak a fertőzések

Ez a fülgyulladástól kezdve a tüdőgyulladáson át az arcüreggyulladásig bármi lehet. Susie Perry élelmiszerkutató és táplálkozási szakértő szerint az íny bakteriális fertőzései, a lábgomba és a gyomorrontás is az immunrendszer gyengélkedésének a jele lehet.

6. Lassan gyógyulnak a sebeink

Amikor égési sérülést, vágást vagy karcolást szerzünk, a test úgy dolgozik a seb védelmén, hogy tápanyagokban gazdag vért küld a sérüléshez, segítve a regenerálódást. Ez a gyógyulási folyamat azonban az egészséges immunsejtek meglététől függ, így a sebeink tovább gyógyulnak, ha az immunrendszerünk nem működik megfelelően.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#immunrendszer#egészség#betegségek#tél#megfázás#influenza#immunrendszer erősítése

Címlapról ajánljuk