Életmód

A madridi nők majd tíz évvel tovább élnek, mint a budapestiek

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 20:38

A fővárosi nők élnek a legtovább Magyarországon, de ők is le vannak maradva az uniós átlagtól.

Madridban, vagy a környékén élő nők számolhatnak a legmagasabb élettartammal, csaknem 10 évvel tovább élnek, mint a budapesti nők – derült ki az Eurostat kutatásából, amit a Portfolio dolgozott fel.

A nők várható élettartama az EU-ban átlagosan 82,9 év volt, ami 5,7 évvel több, mint a férfiaké, akik átlagosan 77,2 évet éltek meg.

A nők születéskor várható legmagasabb élettartama a Comunidad de Madrid régióban volt (88,2 év), amelyet öt másik spanyol régió követett: Comunidad Foral de Navarra (87,6 év), Castilla y León (87,5 év), Cantabria (87,1 év), Galicia és País Vasco (egyaránt 87,0 év). Spanyolországon a nők a legtovább a franciaországi Rhône-Alpes és az olaszországi Provincia Autonoma di Trento (mindkettő 86,7 év) tartományokban élnek.

A férfiak a legtovább 82,8 évig, a finnországi Åland autonóm szigeti régióban élnek. utána jön két spanyol régió, a Comunidad de Madrid (82,2 év) és a Comunidad Foral de Navarra (81,9 év).

Magyarországon messze nem ennyire rózsás a helyzet. 

A legtovább a budapesti nők élnek (79,5 év), míg a legrosszabb kilátásaik az észak-magyarországi férfiaknak van, a statisztika szerint mindössze 68,3 évig élnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

#Életmód#madrid#budapest#statisztika#eurostat

Címlapról ajánljuk