Életmód

Covid-19: egyre emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 21:50

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az „emelkedett”, öt településen pedig a „mérsékelt” tartományba esik.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.

A 36. héten tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az „emelkedett”, öt településen pedig a „mérsékelt” tartományba esik.

A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Az RTL Híradó nemrég számolt be arról, hogy a terjed a covid új variánsa, az Eris, ami veszélyesebb a krónikus betegekre. Az Eris általában nem okoz súlyos betegséget, de sokan így is kiesnek a munkából miatta. Jellemzően 2-3 napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: láz, fáradtság és köhögés.


Nyitókép: Nemzeti Népegészségügyi Központ

#Életmód#koronavírus#covid-19#járvány#szennyvíz#vírus#koncentráció

Címlapról ajánljuk