Életmód

Hatástalan a legnépszerűbb orrcseppek fő hatóanyaga – jelentette az amerikai gyógyszerhivatal

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 20:45

Nem hozzák, amit ígérnek.

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetését célzó legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete kedden, írja az MTI.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága kedden szavazással fogadta el legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy 

a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk az ígért hatást nem eredményezik. 

A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki.

Amennyiben az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson&Johnson-nak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#orrcsepp#orrspray#hatóanyag#hatástalan#fda#gyógyszer#egészség

Címlapról ajánljuk