Életmód

Arra készülhet a WHO, hogy rákkeltőnek nyilvánítson egy általánosan használt édesítőszert

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 16:01

Többek között a zéró kólákban is aszpartám van.

Emberre nézve valószínűleg rákkeltő

– ezzel a címkével akarná ellátni a népszerű mesterséges édesítőszert, az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet – írja a Guardian.

A világszerte több ezer termékben, többek között a diétás kólában, a fagylaltokban és a rágógumikban használt népszerű mesterséges édesítőszert a WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) vizsgálta felül. Úgy tudni, az eredményeket a jövő hónapban teszik közzé. 

A Guardian szerint a lépés valószínűleg ellentmondásosnak bizonyul majd, ugyanis az ügynökséget már többször érte kritika, amiért riadalmat kelt a nehezen elkerülhető anyagokkal vagy helyzetekkel kapcsolatban. Korábban az éjszakai munkát, a vörös hús fogyasztását és a mobiltelefonok használatát is besorolták a „valószínűleg rákkeltő” kategóriákba. 

A biztonsági felülvizsgálatot amúgy azért végezték, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérjék, hogy az aszpartám potenciális veszélyt jelent-e vagy sem – mondta egy, az ügyet közelről ismerő személy. Azt azonban nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyit fogyaszthat biztonságosan a termékből.

Az erről szóló döntés a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottságától (JECFA) származik majd, amely idén szintén felülvizsgálta az aszpartám használatát. A bizottság várhatóan ugyanazon a napon teszi közzé a megállapításait, amikor az ügynökség, azaz július 14-én.

Nyitókép: humónia / Getty Images

#Életmód#who#egészségügyi világszervezet#rákkeltő#édesítőszer#aszpartám#rák

Címlapról ajánljuk