Életmód

A cigisek évente akár egy héttel is kevesebbet dolgozhatnak, mint a nemdohányzók

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 13:38

Egy új kutatás szerint a dohányosok évente voltaképpen egy hét „szabadságot” kapnak, vagyis inkább elintézik maguknak a cigiszünetekkel. 

Egy év alatt egy héttel kevesebbet tölthetnek munkával a dohányosok, mint azok, akik nem gyújtanak rá – írja az Index a brit Nemzeti Statisztikai Iroda adatai alapján.

Az adatok szerint a dohányosok 52 százaléka naponta többször is kimegy cigarettázni a munkahelyén, amely alkalmanként átlagosan 20 percet vesz igénybe. Ha felszorozzuk, akkor ez csaknem 39 órányi cigiszünetet jelent, ami a nyolcórás munkarendben közel egy teljes munkahétnek felel meg.

A lap megjegyzi, a dohányosok sokkal több alkalommal kényszerülnek betegszabadságra is, mint mások: az Addiction folyóiratban megjelent, korábbi jelentés szerint a bagósok évente átlagosan két-három nappal többet hiányoznak a munkából, szemben azokkal, akik nem cigarettáznak.

Ha valaki leteszi a cigarettát, azonnal javulni fog a tüdő állapota még akkor is, ha rákos. Márpedig tíz dohányosból kettő biztosan tüdőrákos lesz. A Praxis című műsornak nyilatkozó szakemberek szerint a tüdődaganat a legnagyobb mértékben elkerülhető rákfajta, mert 85 százalékban a dohányzás okozza, és csak nagyon kis része genetikai eredetű:


Nyitókép: Pexel.scom

#Életmód#dohányzás#munkahét#cigaretta#betegszabadság#hiányzás

Címlapról ajánljuk