Életmód

Ezt az 5 kutyafajtát nem ajánlja tartani a tenyésztő, különösen, ha kisgyerek van a családban

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 15:13

Van, amelyik kutyafajta kifejzetten feladja a leckét a gazdáinak. Szakértő mondta el, mik lehetnek a legfőbb veszélyek az alábbi öt típusnál.

A szakértő szerint egyes kutyafajtákkal nemcsak nehéz bánni, de egyenesen veszélyt is jelenthetnek a családban lévő fiatalabb gyerekekre, így a cuki pofi és puha szőrzet mellett érdemes figyelembe venni az adott faj szükségleteit és a leendő gazdi tapasztalatát is – írja a Sun.

A szakértő ezt az 5 hatalmas növésű kutyafajtát csak a gyakorlott gazdiknak ajánlja:

1. Német dog 

A legnagyobb kutyafajta, ami bár gyengéd természetű, hihetetlen mennyiségű energiája miatt kifejezetten romboló lehet. A szakértő szerint csak az vásároljon német dogot, akinek elegendő ideje van arra, hogy megfelelően lemozgassa.

Ezt az 5 kutyafajtát nem ajánlják a tenyésztők
Német dog - Fotó:  Jennifer Sharp / Getty Images

2. Bernáthegyi

A szintén hatalmas méretű bernáthegyik barátságos óriásként híresültek el, azonban a szakértő szerint makacsak, és gyakran a gazdáikat is le akarják dominálni. Éppen ezért azt javasolja, hogy a bernáthegyit választó gazdik ügyeljenek a megfelelő kiképzésre, és sok külső ingernek tegyék ki a kutyájukat.

Ezt az 5 kutyafajtát nem ajánlják a tenyésztők
Bernáthegyi - Fotó: Purple Collar Pet Photography / Getty Images

3. Újfundlandi

A szakértő szerint az újfundlandik akár a gyerekekre is veszélyt jelenthetnek hatalmas méretük miatt, ugyanis nemcsak a házban található tárgyakat, de akár a kisebb gyerekeket is feldönthetik mozgásukkal.

Ezt az 5 kutyafajtát nem ajánlják a tenyésztők
Újfundlandi - Fotó:  MartinFredy / Getty Images

4. Angol masztiff

Bár remek házőrzők, az ismétlés nagyon untatja őket, így a szakértő szerint gyorsan beleunnak a tanulásba is, ami viszont elengedhetetlen számukra.

Ezt az 5 hatalmas kutyafajtát nem ajánlják a tenyésztők
Angol masztiff - Fotó:  DevidDO / Getty Images

5. Leonbergi

A leonbergi kutyafajta az állóképességéről és intelligenciájáról híres, azonban könnyen agresszívvá válhat. Ezen a már kiskorban elkezdett engedelmességi kiképzés segíthet. A tulajdonosoknak a sétánál is nagyon oda kell figyelniük, mert ez a fajta könnyedén ledönti lábukról a felkészületlen gazdikat.

Ezt az 5 hatalmas kutyafajtát nem ajánlják a tenyésztők
Leonbergi kutyák - Fotó: kaisphoto / Getty Images

 

A kölyökkutyák vásárlásánál nemcsak a felnőttkori méretükre és habitusukra, de az örökletes betegségek gyakoriságára is érdemes odafigyelni. Árkossy Beatrix, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) tagja a Reggeliben mondta el, melyik az 5 legnépszerűbb kutyafajta manapság:

 

Nyitókép: RossHelen / Getty Images

#Életmód#kutyafajta#család#állattartás#tanács#vásárlás

Címlapról ajánljuk