Életmód

Már a WHO is figyelmeztet, hogy óvatosan bánjunk az édesítőszerekkel

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 17:27

A „lehetséges nemkívánatos hatásaik” miatt.

Iránymutatást adott ki az Egészségügyi Világszervezet az NSS-nek (non-sugar sweetener, nem cukoralapú, tehát pl. mesterségesnek, alternatívnak – nevezett édesítőszerekről, írja a CNN.

A WHO szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus áttekintése azt sugallta, hogy a nem cukorpótló édesítőszerek, vagyis az NSS-ek használata „nem jár semmilyen hosszú távú előnnyel a testzsír csökkentésében felnőttek vagy gyermekek esetében”.

Ugyanakkor a felülvizsgálat azt is jelezte, hogy a cukorhelyettesítők hosszú távú használatának „lehetséges nemkívánatos hatásai” lehetnek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése.

„A szabad cukrok NSS-szel való helyettesítése hosszú távon nem segít a testsúlykontrollban. Az embereknek más módszereket kell fontolóra venniük a szabad cukorbevitel csökkentésére, például a természetben előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerek, például gyümölcsök, vagy cukrozatlan élelmiszerek és italok fogyasztását” – mondta Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója egy sajtóközleményben.

„Az NSS-ek nem alapvető étrendi tényezők, és nincs tápértékük. Az embereknek az egészségük javítása érdekében már az élet korai szakaszában csökkenteniük kellene az édesítőszert az étrendjükben” – tette hozzá. 

Az ajánlásban szerepeltek az alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes szintetikus édesítőszerek és természetes kivonatok, amelyek lehetnek kémiailag módosítottak vagy nem módosítottak, mint például az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és a szteviaszármazékok, közölte a WHO.

A nem cukros édesítőszereket széles körben használják előre csomagolt élelmiszerek és italok összetevőjeként, sőt, néha a fogyasztók közvetlenül is hozzáadják az ételekhez és italokhoz.

A szervezet közölte, hogy ajánlása minden emberre vonatkozik, kivéve a már meglévő cukorbetegségben szenvedőket.

A felülvizsgálatba összesen 283 tanulmányt vontak be. A WHO szerint az ajánlás „feltételes”" mivel az édesítőszerek és a betegségek kimenetele között azonosított kapcsolatot megzavarhatják az édesítőszerek használatának bonyolult mintái és a vizsgálatban résztvevők jellemzői.

A WHO 2015-ben iránymutatásokat adott ki a cukorbevitelre vonatkozóan, amelyben azt ajánlotta, hogy a felnőttek és a gyermekek napi szabadcukor-bevitelét csökkentsék a teljes energiabevitel kevesebb mint 10 százalékára. Az ajánlást követően megnőtt az érdeklődés a cukoralternatívák iránt – áll a felülvizsgálatban.

Nyitókép: AP Photo/Jenny Kane

#Életmód#who#egészségügyi világszervezet#édesítőszer#édesítőszerek#hatások

Címlapról ajánljuk