Külföld

WHO: Hosszú nyugalmi időszakba léphet a járvány

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 16:13

A koronavírus-járvány vége közeledhet, adta értésre Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Ennek több oka is van.

Hamarosan hosszú nyugalmi szakaszba lép a koronavírus-járvány. A WHO európai igazgatója szerint ez három dolognak köszönhető:

  • a magas átoltottsági aránynak,
  • a tél végének
  • és az omikron kevésbé súlyos jellegének.

Hans Kluge újságíróknak azt mondta, ez az időszak „tűzszünetként” is felfogható, ami „tartós békét” hozhat. Ismertette, a múlt héten rekordszámú, 12 millió új koronavírus-fertőzést igazoltak Európa-szerte, de nem ugrott meg a kórházi ellátásra szoruló személyek száma, számolt be a BBC.

A szakértő úgy látja, a kontinens a jövőben jobb pozícióban lesz, ha egy új, virulensebb variáns kialakul. 

Továbbra is hangsúlyozta az egyének felelősségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a veszélyeztetett csoportok további védelmének fontosságát, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinák határokon átnyúló elosztására is szükség van.

Sorra törlik el a korlátozásokat

Ma már több európai ország döntött a korlátozások feloldásáról vagy jelentős enyhítéséről. Elsőként Dánia törölt el minden korlátozó intézkedést, köztük a maszkviselési kötelezettséget is. 

Bár továbbra is magas esetszámokat regisztrálnak, a dán hatóságok úgy látják, a vírus már nem jelent „kritikus veszélyt”, az omikron gyors terjedése ellenére a magas átoltottsági arány védelmet nyújt a lakosságnak.

Norvégiában is lazítanak, Svédország pedig február 9-én tervez enyhíteni a járványügyi szabályok többségén. A svéd miniszterelnök szerint a járványnak nincs vége, 

de egy teljesen más szakaszba lépünk.

Nyitókép: Turisták Velencében, 2020 májusában. Fotó: REUTERS/Manuel Silvestri

tesztpróba: 

#Külföld#who#egészségügyi világszervezet#koronavírus-járvány#hans kluge

Címlapról ajánljuk