Külföld

WHO: Veszélyes azt hinni, hogy hamarosan vége a világjárványnak, és növelni kéne a szervezet költségvetését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 24. 19:34

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint a feltételek továbbra is ideálisak további változatok megjelenéséhez, a WHO pénzügyi lehetőségei pedig roppant szűkösek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője arra figyelmeztette a tagországokat, hogy az ENSZ globális egészségügyi szerve kudarcot fog vallani a koronavírus-világjárvány kezelésében, ha nem történik paradigmaváltás a finanszírozás és támogatás módjában.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet főigazgatója a WHO végrehajtó bizottsága előtt elmondta, hogy az eddig már több mint 5,5 millió emberéletet követelő pandémia megmutatta, nagy szükség van az egészségügyi rendszerek és a világjárványra való felkészülési tervek megerősítésére.

Tedros arra is figyelmeztetett, hogy a feltételek továbbra is ideálisak további változatok megjelenéséhez, írja a The Guardian:

Különböző forgatókönyvek léteznek arra vonatkozóan, hogy hogyan alakulhat a világjárvány, és hogyan érhet véget az akut fázis. Veszélyes azt feltételezni, hogy az omikron lesz az utolsó változat, vagy hogy a végjátékban vagyunk. Épp ellenkezőleg, globálisan nézve a feltételek ideálisak ahhoz, hogy további változatok jelenjenek meg.

– mondta a WHO vezetője a bizottsági ülés résztvevőinek.

Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint ahhoz, hogy a globális egészségügyi vészhelyzetnek még idén vége lehessen, az év közepéig minden ország lakosságának 70 százalékát be kell oltani, és a legnagyobb kockázatnak kitett emberekre kell összpontosítani.

A helyzet jelenleg az, hogy 86 tagállamban a lakosság 40 százaléka van csak beoltva, és 34 tagállam, többségük Afrikában és a Földközi-tenger keleti mediterrán térségében, még a lakosság 10 százalékát sem tudta beoltani. Afrika lakosságának 85 százaléka még egyetlen adag vakcinát sem kapott. Hogyan lehet ez elfogadható bármelyikünk számára? 

„Egy jó ideig együtt fogunk élni a coviddal. Meg kell tanulnunk kezelni az akut légzőszervi betegségek fenntartható és integrált rendszerével” – mondta a WHO főigazgatója, aki szerint ezzel fel lehet készülni a jövőbeli világjárványokra is. „A coviddal való együttélés megtanulása azonban nem jelentheti azt, hogy szabad utat adunk ennek a vírusnak. Nem jelentheti azt, hogy elfogadjuk, hogy hetente közel 50 000 ember hal meg egy megelőzhető és kezelhető betegség miatt” - tette hozzá.

A Covid-19 bebizonyította, hogy az egészségügy nem csak nemzeti kérdés, hanem nemzetközi kérdés. Az előttünk álló kihívások óriásiak

– mondta Tedros.

A WHO támogatói szerint az, hogy a világszervezet a tagállamok és a jótékonysági szervezetek önkéntes finanszírozására támaszkodik, arra kényszeríti, hogy a finanszírozók által meghatározott prioritásokra összpontosítson, és kevésbé tudja kritizálni a tagokat, ha a dolgok rosszul alakulnak. 

A WHO fenntartható finanszírozással foglalkozó munkacsoportjának javaslata szerint az lehetne a megoldás, ha a tagok kötelező hozzájárulása fokozatosan emelkedne a jelenlegi kevesebb mint 20%-ról, és 2028-ra az ügynökség 2 milliárd dolláros alapköltségvetésének felét tenné ki.

Nyitókép: a vietnami egészségügyi minisztérium egyik alkalmazottja ellenőrzi az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó vállalat oltóanyagát tartalmazó szállítmányt a Noi Bai nemzetközi repülőtéren Hanoiban 2021. április 1-jén. Vietnam 811 ezer adag AstraZeneca vakcinát kapott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével létrehozott, a védőoltások méltányos elosztását segítő COVAX program keretében – Fotó: Luong Thai Linh/EPA/MTI

 

#Külföld#who#koronavírus-járvány#pandémia#omikron variáns#covid-19

Címlapról ajánljuk